Dags att lägga in sillen och fixa julens LCHF-godsaker

Aktuellt  

DD-309 liten

En god hemkokt skinka, egengravad lax och tre sorters sill. Sist men inte minst – några riktigt goda  färgsprakande råkostsallader. Så ser julmaten hemma hos oss!
Jag tycker inte att julen ska vara en tid för frosseri. Däremot tycker jag att julen är en tid då man med gott samvete kan njuta av några väl valda godsaker utan alltför mycket kolhydrater. Maken och jag hjälps åt med fixa våra ”måsten” till julbordet. Och det behövs – vi brukar vara minst 12-13 man runt matbordet!
Det är rimmad skinka, gärna ekologisk, som vi kokar själva. Spadet spar vi och använder som god buljong till vinterns soppor.
Det är laxen. Gravad på traditionellt vis, fast med lite mindre socker än vanliga recept bjuder. Man kan skippa sockret helt om man vill – eller söta med äpplen som Birgitta Höglund gör. Laxen ligger i frysen sedan någon vecka tillbaka. Till det gör jag en underbar gravlaxsås utan tillsatt socker med massa dill!
Lite extra omsorg lägger jag om sillen som jag gör själv. Jag tycker helt enkelt inte att den sockerstinna butikssillen går att äta överhuvudtaget! Det brukar blir tre sorter med olika smaksättningar – recepten hittar du här! Det är egen friska favoritsill, klassisk senapssill och en kryddig currysill.
Köttbullarna kommer min svägerska med, liksom de obligatoriska prinskorvarna. Kanske blir det revben om jag hinner och orkar. Hellre satsar jag på några fräscha sallader – i år kommer jag att blanda ihop två ”julröda” sallader. Passar ju extra bra…
Det blir strimlad rödkål, rucola och filead rödgrape. Toppad med rostade pumpafrön (smaksatta med en uns av kardemumma) och så en syrlig vinägrett.
En annan favorit är salladen med ugnsrostad grönkål, ljumma rödbetor, smulad getost och massa hackad slätbladig persilja!
På sötsaksfronten kommer jag nog att nöja mig med göra chokladfudge och studentfoder. Ibland bjuder jag på tunt skivade blodapelsiner med kanel och ett rejält lass löst vispad grädde. Mums! För som sagt – det är ju bara jul en gång om året.
Nedan hittar du många fler förslag på juliga rätter.

 

Relaterat innehåll

jul-lchf_anne_aobadia_foto_emma_shevtzoff-5

Julpastej med apelsinlök

Julpastej 1. Fräs lök och vitlök några minuter i smör utan att det får färg. Krydda och ställ åt sidan. Stek även kycklinglever och bacon i smör i cir...

jul-lchf_anne_aobadia_foto_emma_shevtzoff-6

Mandelmusslor med saffransgrädde och hjortron

1 Kör ägg, smör, mandelmjöl, fiberhusk, essens och honung i matberedare, eller med visp. Låt degen vila 10 minuter i kylen. 2 Forma degen till 12 mats...

jul-lchf_anne_aobadia_foto_emma_shevtzoff-1

Vit LCHF-glögg

1. Koka upp vattnet med kryddorna. Koka tills hälften återstår. Låt svalna och dra i minst ett dygn. 2. Sila. Tillsätt vin och konjak, och eventuell s...

jul-lchf_anne_aobadia_foto_emma_shevtzoff-4

Cheddarknäcke

Knaprigt knäcke med smak av cheddar som passar fint till julens och vinterns kalas. Unna dina gäster godaste cheddarknäcke!...

jul-lchf_anne_aobadia_foto_emma_shevtzoff-3

Janssontarteletter

Läckra minipajer med Janssonsmak som passar fint på julbordet. Kan göras i stor form, såklart!...

jul-lchf_anne_aobadia_foto_emma_shevtzoff-7

Grönkålssallad med chèvre och granatäpplekärnor

1. Hacka grönkålen i lagom stora bitar. Lägg kålhacket i en skål, tillsätt salt, peppar och rapsolja. Rör om. Stek på medelhög värme några minuter ell...

littenbullar

Julköttbullar

Saftiga julköttbullar som förgyller julbordet! Lär dig ett enkel trick för att få klotrunda bullar utan stekos!...

fyllda_julapplen-1

Fyllda äpplen

Tvätta äpplena och ta bort kärnhuset. Picka äpplena med en gaffel eller snitta runt midjan med en vass kniv. Lägg dem en ugnsfast form. Hacka valnötte...

jul-lchf_anne_aobadia_foto_emma_shevtzoff-2

Mjölkfri kryddlatte

Värmande och mjölkfri kryddlatte som passar fint till vinterns glöggmingel!...

jul-lchf_anne_aobadia_foto_emma_shevtzoff-7

Tagga ner, det är ju bara jul!

Det börjar likna jul. Det är bara några dagar kvar till julafton. Men jag tänker inte mässa om alla måsten ska hinnas med.  Utan i stället komma med j...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!