Godaste middagen i helgen?

Blogginlägg  

Till Allhelgonadagen så lagade jag en middag till min mor och hennes väninna och min far. Det blev en 3-rätters denna helg med och den blev mycket uppskattad. Det är ju så himla roligt att laga både förrätt, varmrätt och efterrätt. Det ger mig en riktig festkänsla. Jag brukar göra förrätter och efterrätter små. Jag tycker det är jättebra. Ofta blir det alldeles för mycket mat annars.

Jag vill gärna dela med mig av rätterna då de blev så väldigt goda. Kanske får ni lite inspiration till vad ni ska laga i helgen. Någon av rätterna eller allihopa.

Jag hade fått en påse med jordärtskockor av en kollega. Jag tänkte då att jag kunde göra en god jordärtskockssoppa till förrätt. Det serveras ofta på fina restaurangen. Jordärtskockor innehåller en hel kolhydrater för den som tänker på det men jag serverar alltid förrätt i små portioner så det blir inte så mycket per person. Här blev det 1,25 dl soppa per portion. Parmachips ser festligt och det salta bryter av fint mot den lite söta smaken på soppan.

Till huvudrätt så lagade jag en nykomponerad gryta i min Wonderbag. Det är en finurlig icke elektrisk slowcooker. HÄR kan du läsa vad jag skrivit om den tidigare.
Det blev en underbart doftande gryta av ekologiskt gräsbeteskött av nöt från Diléns Saluhall. Den blev otroligt smakrik av rött vin, vitlök, chili, kardemumma, kanel och spiskummin. Till den serverade jag rostad blomkål, sockerärtor och granatäppelkärnor.

Efterrätten kommer att bli en favorit. Normalt äter vi inte mycket frukt men den här efterrätten innehåller svenska ekologiska äpplen som är fantastiska nu. Äpplen innehåller visserligen en del fruktsocker men allt är en fråga om mängd och fruktsocker i form av en liten mängd frukt tycker jag är helt ok om du inte har uttalade problem som gör att du hålla dig borta från det. Och som sagt, mina efterrätter är rätt små.
Det blev smörstekta äppelbitar med kanel och iskall kokosgrädde med vanilj och rostade pekannötter. Den enda sötningen kommer från äpplenas egen sötma.

Alla rätterna är mjölkfria förutom smöret som ingår. Det går bra att byta ut mot kokosolja för den som vill. Självklart är rätterna glutenfria.

Jag kan säga att alla rätterna blev mycket uppskattade!

Alla rätterna är gjorde för 5 personer utom köttgrytan som räcker till 8 personer.

Förrätt – Jordärtskockssoppa

Förbered Parmachipsen

70-100 g Parmaskinka

Sätt ugnen på 150 C.

Lägg skinkan på en plåt med bakplåtspapper och baka ca 20 minuter så att den blir knaprig. Den går sedan att bryta i bitar.

Jordärtskockssoppan

400 g jordärtskockor

1 vitlöksklyfta

6 dl vatten

1 d vitt vin

1 msk grönsaksbuljong

2 dl kokosmjölk (Garant tetra)

3 msk hackad gräslök

Svartpeppar

Gör så här

Skala jordärtskockorna och vitlöksklyftorna och skär i bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vatten, vin och grönsaksbuljong.

Låt koka tills jordärtskockorna mjuknat.

Mixa med stavmixer och tillsätt kokosgrädden.

Tillsätt gräslök och smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.

Soppan serveras med parmachipsen och gärna någon färsk ört.

Kokosmjölk

Förrätt

Köttgryta med kardemumma och kanel – Lagad i Wonderbag, elektrisk slowcooker eller vanlig gryta

Ca 8 portioner

1,6 kg grytbitar av nötkött

200 champinjoner

1 stor eller 2 små gula lökar

100 g rotselleri

1 röd paprka

1 röd chilipeppar

3 vitlöksklyftor

2 dl rödvin

2 dl vatten

2 lagerblad

2 msk grönsaksbuljong

500 g krossade tomater

2 msk Tamarisoja

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

0,5 dl olivolja

3 msk tomatpuré

8 vitpepparkorn

1 tsk spiskummin

Salt och peppar

Gör så här

Bryn köttet i smör så att porerna stängs.

Skär champinjoner, lök, chilipeppar och vitlöksklyftor i bitar.
Riv rotsellerin grovt.

Fräs grönsakerna i smör eller olivolja.

Lägg köttet, grönsakerna och övriga ingredienser i  en gryta.

Tillagningssätt Wonderbag:

Koka grytan i 20 minuter och ställ den sedan i Wonderbagen i 6-8 timmar. Jag tillagade den i 6 timmar. Öppna inte Wonderbagen under tiden.

Tillagningssätt i gryta på spisen:

Låt grytan puttra under lock på svag värme i 3 timmar.

Tillagningssätt i elektrisk slowcooker typ Crock-pot:

Lägg den brynta köttet, grönsakerna och övriga ingredienserna i slowcookern. Tillaga på låg värme i 6 timmar.

Smaka av grytan med salt och peppar före servering.

DSC_0774

20151031_104606_001 (1)

Rostad blomkål

Ugn 220 C

600 g blomkål

Olivolja

Flingsalt

Torkad timjan

Gör så här

Skär blomkål i bitar och lägg på en plåt.

Ringla över olivolja och strö på flingsalt och timjan

Rosta till blomkålen fåtts lite färg

Till servering

1 granatäpple

Sockerärtor

Granatäppelkärnorna pillar du ut medan du väntar på grytan. Tänk på att de färgar av sig på kläderna.

Strax före servering så kokar du snabbt upp sockerärtorna.

Servera med rostad blomkål, sockerärtor och granatäppelkärnor.

Varmrätt

Smörstekta äppelbitar med kanel och iskall kokosgrädde med vanilj och rostade pekannötter

3 st fina äpplen

Smör

ca 1 tsk kanel

2,5 dl iskall Garant kokosgrädde

2 krm vaniljpulver

0,5 dl pekannötter

Gör så här

Skär pekannötterna i bitar och rosta lätt i torr stekpanna. De ska inte bli brända.

Häll upp kokosmjölken och häll bort det som är tunt och rinnigt. Vispa den och tillsätt vaniljpulver. S

Ställ kallt.

Skala och skär äpplena i bitar. Stek i smör på svag värme tills äpplena är mjuka. Strö kanel över och rör om. Om du använder osaltat smör å kan du tillsätta en lite gnutta salt.

Servera äppelbitarna ljumna med iskall kokosgrädde och pekannötter.

Dessert

Hoppas ni kommer att tycka om rätterna!

/Marie

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!