Guldmjölk och fröbrödstider

Blogginlägg  

Jaha, så åkte man dit ändå!
Skulle annars ha tackat gudarna för att jag inte haft en enda förkylning eller feber på drygt 3 år. Det ni! Ja, det var faktiskt så att jag hade börjat undra om det var något allvarligt fel på mig som aldrig blev smittad när många andra omkring mig ofta var förkylda, snoriga, magsjuka och allmänt risiga.
Galet? Ja, absolut. Men det är klart att jag också varit tacksam och nöjd, lite kaxig med för den delen.
Började inbilla mig att jag aldrig mer kunde bli vanligt förkyld. Men tji fick jag!! En ovanligt seg och långvarig ”sjuka” dessutom. Inne på 10:e dagen nu och börjar bli smått less på att inte få göra min promenadrunda och vara fri att andas fritt som vanligt!
Jo, jag har druckit honungsvatten med vitlök och ingefära och även den ljuvliga Guldmjölken med gurkmeja, svartpeppar och honung i. Den är god, välgörande (för många saker) och sömngivande!! Rekommenderas för alla som vill känna sig piggare.

I dag orkade jag inte stå emot min heta spisklåda längre. Det blev en sats med havre-crunch och en plåt med knaprigt och gott fröbröd.

Älskade frön...

Älskade frön…

Recept enkla att laga även när man är lite ynklig och svag! 😉

Guldmjölk

1 tsk gurkmejapasta i 3 dl varm och valfri mjölkdryck, en nypa svartpeppar, 1 tsk kokosolja, 1/2 tsk honung.
Gurkmejapastan gör du så här – 1/2 dl gurkmeja kokar du långsamt i hop med 1,5 dl vatten, lägg till en tsk svartpeppar. Förvara pastan i en burk i kylen! Den håller sig ca 2 veckor.

Havre Crunch

4 dl havrekorn
20 gr smör
1 msk kanel/kardemumma/äkta vaniljpulver
Smält smöret i en stekpanna, tillsätt havrekornen och låt dem bli lite heta och lite bruna, tillsätt kanelen och rör om tills allt blandat sig.

OM du vill ha det lite sött, tillsätt lite honung eller kokossocker!

Goda Fröbröd

2 dl linfrön eller chiafrön
1,5 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl hasselnöts- eller mandelmjöl
2 dl kokande vatten
2 msk olivolja
2 tsk ört eller flingsalt
Jag blandar alla frön med kokande vatten och olja och låter det stå 45 minuter.
Sedan breder jag ut blandningen på bakplåtspappret med en slickepott tills den blir jämn och fin.
In i ugnen på 150 grader i ca 50 min. Extra knaprigt blir det i varmluftsugn!

Tar mig en fröbrödsmacka och njuter…

Lovar er att våren är efterlängtad här! De senaste veckorna har vart jobbiga med isiga vägar och halkiga gångbanor. NU väntar jag bara på att solen ska visa sig igen!

Följ mig gärna på facebook.com/gottonyttigt

Åsa

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!