Julig kålsallad!

Blogginlägg  

DSC_4473

Jag tycker det är himla trevligt att laborera med olika matiga sallader så här kring jul. Vinterns grönsaker, kålen, pumpan och nötterna gör sig så bra ihop. Idag svängde jag ihop en kålsallad med hasselnötsdressing, rostade hasselnötter, rostad butternutpumpa och vackert granatäpple. En blandning av tre olika kålsorter, fint hyvlad brysselkål, rödkål och så grönkål som först fick koka någon minut innan jag skivade den i mindre strimlor. Under tiden stod pumpan i ugnen på hög värme för att få fin färg. Jag delade den sedan i mindre munsbitar.

DSC_4476

Hasselnötterna rostade jag i pannan delade grovt. Granatäpplets kärnor är så söta och krispiga och lyfter hela anrättningen. Riktigt gott! Perfekt som tillbehör till en fin kött.DSC_4484

Ingredienser till 2-4 portioner:

5 blad av grönkål, utan blast

6 brysselkål

cirka 2 dl fint strimlad rödkål

3 skivor butternutpumpa

en handfull hasselnötter

en handfull kärnor av granatäpple

2 msk hasselnötsolja eller rapsolja

1/2 tsk salt, peppar

1/2 msk citronsaft eller apelsinsaft

Dela pumpan i skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Ställ in den i ugnen på 225 grader i cirka 30 minuter, tills den fått fin färg. Delan den i mindre bitar när den har svalnat. Koka grönkålen cirka 3 minuter i saltat vatten, ta bort stjälken och strimla. Strimla brysselkål och rödkål och blanda med grönkålen. Gör dressingen med oljan, saften av citron samt salt och peppar. Blanda med kålen. Lägg upp på ett fat. Rosta hasselnöten i en panna så att skalet kan gnuggas bort. Hacka den grovt. Strö ut pumpa, hasselnöt och granatäpple över salladen.

 

 

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!