Kålrotslåda – Min favorit på julbordet

Blogginlägg  

DSC_0845

I över tjugo år så har kålrotslåda haft en given plats på julbordet. I Finland är det vanligt med olika lådor av kålrot och morot. Den passar perfekt som tillbehör till skinkan.

Det här är verkligen en supergod rätt! Mycket mild i smaken och passar både barn och vuxna.
Jag gillar dessutom att ha några vegetariska rätter på julbordet och inte bara kött och fisk. Den är superenkel att göra. Den är både paleo och liberal LCHF.

Det finns många recept och de flesta innehåller både grädde och ströbröd.  Ströbrödet har jag uteslutit sedan många år men grädde har jag haft i. I år så provar jag att göra den på kokosgrädde i stället för att göra den helt mjölkfri. Det var riktigt spännande att se om det skulle bli lika god som den brukar bli.

Självklart måste jag provsmaka när den var klar för att kunna säga om den blev lyckad eller inte.
Den blev precis lika god som vanligt! Jag snålade inte med muskot och vitpeppar och det gjorde att smaken av kokosgrädde inte kändes alls.

Ugn 180 C

Ingredienser

1200 g skalad och tärnad kålrot

1,5-2 dl kokosgrädde (Jag köper Garants kokosgrädde i tetra)

1 stort ägg

1 msk Renée Voltair grönsaksbuljong

1 tsk malen muskot

1 tsk vitpeppar

salt

Kokosolja eller smör till att smörja formen

Gör så här

Koka kålrotstärningarna tills de är mjuka.

Mixa med mixerstav eller pressa genom en sil.

Blanda ner kokosgrädde och rör om.

Tillsätt kryddorna.

Tillsatt ägget som du vispat lätt.

Smaka av smeten med salt tills du är nöjd. Tillsätt ev mer muskot och vitpeppar.

Häll upp smeten i en smord form och grädda i mitten av ugnen i en timme.

Hoppas du gillar min kålrotslåda!

/Marie

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!