Laga Paleo – Två underbara rätter

Blogginlägg  

I dag så handlar det om att laga paleo. Jag har tagit fram två underbart goda rätter, Pulled Beef, guacamole, aoli och sötpotatisgratäng och Krämig kycklinggryta med sambal oelek och rostat blomkålsris med chili och vitlök.
Då rätterna är paleo så innebär det att de är spannmåls-, socker- och mjölkfria.

Vi börjar med Pulled Beef, guacamole, aoli och sötpotatisgratäng. Jag lagade köttet i min crock-pot av fin högrev av fin högrev. Sötpotatisgratängen var helt utan mjölkprodukter och innehöll endast sötpotatis, vitlök, olivolja, havssalt och svartpeppar. Den här rätten blev en riktig höjdare som smakade ljuvligt. Ännu en favoriträtt

Hoppas du också kommer att gilla min variant på Pulled Beeef med tillbehör.

DSC_0905

4-5 portioner

Pulled Beef

Gör så här

1 kg högrev
1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
2 msk tomatpuré
1 msk liquid smoke
1 msk honung
Havssalt och grovmalen svartpeppar

Gör så här

Dela köttet i mindre delar
Blanda ihop marinaden
Blanda köttet och marinaden och lägg i crock-poten och rör om.
Laga köttet på låg värme i 8-10 timmar.
Alternativt så lagar du köttet i en gryta med lock i ugnen på 80 C i 8-10 timmar
När du serverar köttet så drar du isär det med två gafflar.

Guacamole

Burken till vänster kom en av sönerna och hans kompis hem med. Nån kemisk gegga ”guacamole style”. Modifierad stärkelse, solrosolja, maltodextrin, förtjockningsmedel, emulgeringsmedel… Mums! Visst ja, 1,5% avocado står det visst också. På 5 minuter rör du ihop en riktig guacamole. Smaken går inte att jämföra med den fejkade guacamoleliknande röran som du kan hitta på burk.

Ingredienser

2 mogna avocado
1 tomat
1 vitlökslyfta
0,5-1 röd chilipeppar beroende på styrka
2 tsk hackad koriander
2 msk olivolja
Pressad citron eller lime
Salt och svartpeppar

Gör så här

Dela tomaten, kärna ur den och hacka den och chilin i småbitar. Mosa avocadon och blanda med tomat- och chilihacket. Pressa i vitlök. Blanda ner olivolja, koriander, citron/lime, salt och peppar. Täck och ställ i kylen.

Aoli

Ingredienser

1 ägg
2 dl mild olivsolja
0,5 msk Perstorp ättika 24 %
1 vitlöksklyfta
Salt & vitpeppar

Kom ihåg att alla ingredienser ska ha samma temperatur

Gör så här

Häll ägg, olja och ättika i en lite smalare och högre bunke. Sätt mixerstaven i botten och vicka lite fram och tillbaka utan att lyfta upp den. När majonnäsen tjocknat så går det att lyfta mixerstaven upp och ner. Klart på mindre än en halv minut. Om majonnäsen inte skulle tjockna, vilket kan hända i sällsynta fall, så tillsätt ett litet eller ett halvt stort ägg och börja om.
Tillsätt vitlöken, salt och peppar och mixa lite till.

Sötpotatisgratäng

200 C

Ingredienser

1 kg sötpotatis
3 vitlöksklyftor
Olivolja
Havssalt och grovmalen svartpeppar

Gör så här

Skala sötpotatisen och skär den i tunna skivor
Häll sötpotatisen i en ugnsfast form, häll på rikligt med olivolja, pressa ner vitlöksklyftorna och över blanda.
Tillsätt salt och peppar.
Baka i ugnen ca 30 minuter. Sötpotatisen ska inte bli bränd.

Den här rätten tycker jag skulle vara perfekt på en buffé.

Hoppas ni också kommer att gilla den i hela familjen.

Nästa rätt som jag vill presentera är Krämig kycklinggryta med sambal oelek och rostat blomkålsris med chili och vitlök.

Den är också en helt ny skapelse och blev genast ännu en ny favoriträtt. Det blev väldig goda matlådor den veckan! Att rosta blomkålsriset var verkligen en hit.

DSC_0916

4-5 portioner

Kycklinggrytan

Ingredienser

1 kg kycklinglårfilé

2 st gula lökar

250 g champinjoner

2 st vitlöksklyftor

Kokosolja till stekning

500 ml kokosgrädde eller kokosmjölk, Garant eller Santa Maria Extra Creamy

1 msk röd currypasta

2 tsk Sambal oelek

2 msk Renée Voltair grönsaksbuljongpulver

2 msk färsk eller djupfryst koriander

Ca 2 tsk arrowrot

Grovmalen svartpeppar och ev extra havssalt

Gör så här

Skär kycklinglårfilén i mindre bitar

Skär lök och champinjoner i bitar

Fräs kycklingen i kokosolja

Fräs grönsakerna i kokosolja

Blanda allt i en gryta

Tillsätt kokosmjölken/kokosgrädden och arrowroten och pressa i vitlöken

Tillsätt currypastan, sambal oelek och grönsaksbuljongpulver

Låt puttra på svag värme 20-30 minuter

Tillsätt koriander och smaka av med salt och peppar

Rostat blomkålsris med chili och vitlök

Ingredienser

1 kg blomkål

1 st röd chilipeppar

2 st vitlöksklyftor

3-4 msk kokosolja

Grovmalen svartpeppar och ev extra havssalt

Gör så här

Ugn 180 C

Riv blomkålen grovt och finhacka chilin

Lägg kokosoljan i en långpanna och låt den smälta i ugnen

Ta ut långpannan och bland ner blomkålsriset och chilin i kokosoljan.

Pressa i vitlöken och salt och peppar

Rör om

Rosta blomkålsriset i ugnen ca 30 minuter så att den får lite lätt färg, rör om ibland.

Rätten är även LCHF.

Nu ser jag fram mot att åka på LCHF-kryssningen i helgen och få höra alla spännande föreläsningar och träffa alla trevliga människor som likt som jag gillar kost och hälsa!

Välkommen till min blogg där du hittar annat som jag skrivit och fler recept.

Vi ses!

Marie

 

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!