Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/maltidskomposition/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Måltidskomposition

Blogginlägg  

 

Det är intressant att fråga någon vad de ska ha till middag, och lyssna efter det första de säger. Vissa utgår ifrån proteindelen, ”Vi ska ha lax till middag?”, medan andra utgår från kolhydratdelen, ”Det blir pasta till middag”, eller kanske man utgår från grönsaksdelen ”Det blir auberginegratäng”.

Det är också olika hur vi ser på en komplett måltid. Pasta och korv kan vara en måltid i någons ögon, medan det ur någon annans synvinkel inte kan vara en måltid utan att det finns grönsaker.

Hur bör man tänka när man komponerar en måltid?

Jag har själv som plan att jobba mer med hur jag tänker kring en måltid. I nuläget planeras det efter vad som är gott, nyttigt, ekologiskt och ekonomiskt. Mitt nästa steg är att lägga till vad som bra för miljön. Ekologiskt är såklart bra, men något som belastar miljön oerhört mycket är kött. När jag handlar är det risk att det inte blir ekologiskt kött, då mina ekonomiska tankar tyvärr vinner…

Grönsaker först
Kocken Paul Svensson sa på en föreläsning att han alltid utgår från grönsaker när han planerar sina måltider. Genom att utgå från grönsaken blir måltiden nyttig, men också mer miljövänlig skulle jag vilja påstå. Vi behöver visserligen proteiner, men i mindre utsträckning än vad vi äter i dag. Proteiner finns inte bara i kött, fisk och fågel, utan även i ägg, mejeriprodukter, bönor, linser och nötter. Mer vegetarisk mat är ett sätt, men man kan också minska ner på portionerna av kött, fisk och kyckling. Se köttet som ett tillbehör och inte som huvudkomponent.

Äter man lågkolhydratkost handlar det om att just minska ner på mängden kolhydrater. Det finns inget som säger att det betyder mer protein. Bytet handlar om att gå från kolhydrater som bränsle, till fett som bränsle.
Att utgå från grönsaken är ett toppentips även vid lågkolhydratkost. Lägg sedan till något fettrikt som sås, vinägrett, ost, avokado, oliver, nötter mm, men proteindelen behöver inte utökas. Har man sås baserad på mejerier eller nötter till måltiden får man dessutom protein från de källorna.

Bjuder ni på buffé på kalas någon gång? Eller kanske stundar julbordet för hela släkten?
Kött är oftast den dyra delen på en buffé (och det som belastar miljön mest). För att gästerna ska vara nöjda och glada utan att det går åt hiskliga mängder med kött så är bästa bufféknepet att placera köttet sist på buffén. Fyller man tallriken med olika grönsaksrätter från bufféns början så blir det automatiskt mindre kött på tallriken.
Hur detta funkar på ett julbord vet jag inte riktigt… Ett julbord skulle ju kunna sägas vara oerhört späckat med kött av alla dess slag. För mig är en måltid inte komplett utan grönsaker, likaså på ett julbord. Så varför inte passa på att göra goda sallader och rätter av julens alla kålsorter? Rödkål, grönkål och brysselkål kan varieras i oändliga varianter.

Utmaningen för 2016 är alltså att tänka om när det gäller måltidskomposition: grönsaken först!
För hälsan och för miljön.

God jul önskar vi er alla!

/Theres

(Visited 393 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!