Missade du Thess hos Malou?

Aktuellt  

Missade du Thess hos Malou? Therese Olofsson är numera LCHF-Thess med hela svenska folket. I onsdags morse gästade hon Malous Efter tio. Här är länken till TV4 och här kan du läsa en stor intervju som var publicerade i Matkärlek förra året! Rubriken löd: ”Vem är idioten som kom på att fett är farligt?”

FOTO EMMA SHEVZTOFF

FOTO EMMA SHEVZTOFF

”LCHF-kost funkar”. Så lyder Therese Olofssons egen paroll – och också namnet på hennes populära och självutlämnande blogg. Tack vare den har Thess blivit en stor inspiration för alla som kämpar med övervikt.

Det står klart för alla och envar som följer Thess. Trots att hon innehar Sverigerekordet i viktminskning – minus 140 kilo utan gastric bypassoperation – är livet inte en dans på rosor. Hennes viktresa och ojämna kamp mot övervikten började rekordtidigt. Redan som 7-åring visste Thess allt om bantning.
– Jag började bli kraftig i 6–10 års åldern. Hela min familj har väl haft problem till och från med vikten och ordet banta fanns tidigt i min vokabulär. Som 11-åring led hon av så allvarlig fetma att hon lades in på sjukhus och utsattes för svältdiet av läkare.
Max 600 kalorier om dagen, det fungerade ett tag men Thess var konstant hungrig även om ransonen höjdes till 900 kalorier. Kosten var fettfri och bestod av protein och kolhydrater samt obegränsad tillgång till lightdrycker.
– Ni anar inte hur mycket jag önskar att man gett mig fettkost i stället för fettsnålt då. Föräldrarna gjorde sitt bästa men det är inte alltid så lätt att säga nej till ett barn som är hungrigt hela tiden. Redan då lades grunden för socker- och matmissbruket. Thess började äta när ingen såg.
– Kakor hos farmor om hon var ute en stund, hon hade alltid kakor hemma. En hit och dit spelade ju ingen roll, tänkte jag. Jag fick ju bara röra mig lite till. Men det blev oftast aldrig en utan flera. I dag undrar jag hur man inte märkte?
Vikten gick sakta men säkert upp igen. Thess hade retats för sin övervikt redan i småskolan men den råa mobbningen tog fart först när hon började högstadiet. Ny skola och ny klass. Thess fick inte hänga med de andra tjejerna på fester.
– Det var första gången som jag verkligen kände mig riktigt ful. För det var ju för att jag inte var ”snygg” som jag inte fick vara med. Större delen av sjuan höll sig Thess på sin kant och åt helst inte i skolmatsalen. Hon ville inte bli dömd.
– Tänk om vi inte varit så rädda för fett? Då hade jag sluppit uppleva alla glåpord och folk som puttade på mig i skolans korridorer. Vem är idioten som kom på att fett är farligt? Han är skyldig mig mycket!
När Thess var 33 år orkade hon allt mindre. Hon vaknade på nätterna som om hjärtat skulle sluta slå. Hon var inte 20 längre och insåg att hon verkligen hade misshandlat sin kropp. Baggyjeansen storlek 52 var så tajta att hon inte kunde knäppa dem. Hon tog upp 1 1/2 säte på tunnelbanan, två på bussen och vågade aldrig boka flygresor av rädsla att inte få plats på planet.
– Trots det vägrade jag inse hur det var. I min fantasi vägde jag kanske runt 140 kilo men nej. Det var 240 kilo. Jag hade missat 100 kilo, så där bara…
Thess påverkades både psykiskt och fysiskt av att vara uttittad och retad men hon försökte att inte bry sig. Ofta skämtade hon bort det hela genom att fråga sina kompisar ”Har jag något i ansiktet” när folk glodde på henne ute på stan. Utåt var hon en ”glad” tjockis. En som var älskad för den hon var. Inte för sitt utseende. Men innerst inne ville hon vara ”smal” och kunna köpa snygga kläder.
– Varje gång det skulle handlas kläder kom ju ångest från helvetet. Då fattade jag lite hur stor jag blivit. Den som säger att man som tjockis inte vill vara smal och kunna köpa vilka kläder som helst ljuger.
Över 240 kilo vägde Thess innan det vände. Förnekelsen satt långt inne. Hon hade smygätit i massor när ingen såg. Frödinge blåbärspajer med färdiga vaniljsåser, muffins, donuts, bullar, glass, pasta, limpbröd och chips. Allt på en förmiddag. Det tog aldrig stopp.
– Efter en timme gick det alltid att trycka ner lite mer. Jag slutade äta när allt var slut. När jag gick och handlade köpte jag så det såg ut som om det skulle komma folk hem och fika. Men ute bland folk åt jag oftast mindre än de andra.
Avgörande för Thess beslut att ta tag i sin vikt på riktigt var inte de hisnande 240 kilona på vågen utan det faktum att hon höll på att missa själva livet. Hon orkade inget annat än att sova och arbeta. Hon tackade nej till jobbfesterna och kunde inte längre hänga med sina vänner.
– Jag ville bli pigg! Visst hade funderingarna kring en gastric bypassoperation snurrat i huvudet men jag var rädd för att dö på operationsbordet.
En vän till mig hade kört LCHF innan sitt bröllop och hon berättade att hon blev så pigg. Så Thess började läsa på och bestämde sig att ge det ett försök.
– Skulle jag tappa några kilo så skulle min kropp inte må dåligt av det på något vis. Nu cirka 130 kilo mindre mår min kropp väldigt bra. Jag blev pigg efter bara några veckor. Det är det bästa jag gjort!
I dag vet inte Thess vad hon faktiskt väger. Första läxan hon fick av sin PT var nämligen att krossa vågen eftersom viktstressen höll på att ta över hennes liv. Hon kunde väga sig 4–5 gånger om dagen och få panik över några hekton.
– Som minst, 93,7 kilo, vägde jag efter min bukplastikoperation. När jag började träna gick jag upp till 98 kilo. Men sedan kraschade jag rakt in i den berömda väggen och gick upp 10–15 kilo av antidepressiva piller. Nu har jag slutat med pillren och kör promenader i stället. Att inneha Sverigerekordet i viktminskning är häftigt, tycker Thess, men framför allt något som visar att det går att bryta en ond cirkel även när det känns som mest hopplöst.
– Samtidigt tror jag det är nyttigt för andra att se att jag är människa och att även jag har problem. För jag kan tänka mig att det kan låta så lätt. Men även jag har kraftiga motgångar och sjuka hjärnspöken. Jag är inte någon undermänniska, den LCHF-stålkvinnan som många tror, men jag försöker se det mesta på ett positivt sätt. Om jag ska fuska tar jag 3–5 frysta hallon och lite vispad grädde. Inte en massa gluten och socker eller stärkelse. Jag kan inte fuska med sånt. Då faller jag tillbaka. Då blir jag fast i mitt beroende igen. Dit vill jag ALDRIG mer!
När Thess började blogga i februari 2012 och blev en offentlig person hade hon ett tydligt val. Att spela att allt är underbart och solen skiner jämt eller tala om sanningen, om hur det är och känns. Hon valde det senare och fokuserar mycket på känslorna.
– Det är ju inte alltid som huvudet följer med när man går ner i vikt. Jag har lång bit kvar innan jag fattar att jag faktiskt har gått ner. Nu för tiden är jag lite lätt överviktig i stället för smällfet. Mitt fokus ligger på att förklara just det: ”Nej, det sker inte över en natt och ja, det kommer att komma motgångar men det löser sig.” Jag tar gärna upp känsliga ämnen som barnfetma och får mestadels bra feedback, men jag vet att många tänker ”Du har ju inga barn så du ska inte yttra dig”. Jo, det ska jag. Jag vill få andra att öppna ögonen så slipper fler genomlida det jag var med om.
– Nyligen fick jag ett meddelande av en följare som avstod en operation och valde kosten. ”För kunde du, kan jag.” Det är belöning som ord inte kan beskriva.
Text Anne Aobadia Foto Emma Shevtzoff

Relaterat innehåll

Åter ett känsligt ämne det är viktigt att prata om

Jag önskar verkligen jag hade haft pengar att starta upp ett Fettcamp för barn och vuxna. Där man får lära sig om kosten – hur och varför och inte bar...

20150726_115114-2

Äta mindre och röra sig mer, är inte det lite väl 80-tal Paolo?

Helt ärligt vet jag inte om jag ska skratta eller gråta åt Paolo Roberto när han lägger sina kommentarer och inlägg på Instagram om kalorier in och ka...

Semester = cheating

Fungerar det verkligen så att bara för man har semester så spårar man ur med kosten? Ja, jag gör det. Från ingenstans så är det grädde i kylen och i k...

Balans vs stress?

Hade ett fantastisk samtal med en vän i fredags. Han har varit med hela min resa och sett min förändring. Han är bodybuildare och även jag har föl...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!