Nära lösningen på fläskstekens gåta!

Blogginlägg  

DSC_7898

Jag har sedan en tid ägnat mig åt att försöka göra den perfekta fläsksteken. Det har blivit närmast en besatthet. Jag åt en fantastisk bit griskött på Ystad Saltsjöbad för flera år sedan och har sedan dess försökt uppnå samma resultat i mitt eget kök. Jag har provat mig genom olika styckdelar, ribbesteg, sidfläsk, fläsklägg och olika tillagningssätt. Nu tror jag att jag bara är ett försök ifrån den perfekta fläsksteken så som jag vill ha den. Den här gången skar jag av svålen, men lämnade så mycket fett som möjligt. Jag har kokat svålen och håller ju nu på att torka den för att kunna fritera den, men det är ett litet sidoprojekt.

DSC_7901

Jag började med att salta rikligt på fettet och ställde i köttet i ugnen på 125 grader. Efter cirka en timma kryddade jag även med mortlade fänkålsfrön och lite mera salt. Jag skulle tippa att det fick stå i cirka 2 timmar innan jag höjde temperaturen till 225 för att ge ytan en krispighet. Cirka 30 minuter fick den gå i ugnen på den högre temperaturen. Utan svål blir inte ytan så knaprig och hård, utan snarare fet och krispig, vilket jag föredrar.

Förutom att hitta göra den bästa fläsksteken har jag också försökt hitta det perfekta tillbehöret. Ärtpurén som jag gjorde häromdagen var verkligen jättegott till köttet. Det är sött och milt i smaken vilket passar bra till köttets sälta. Jag stekte först en halv gul lök och stekte sedan 300 g gröna ärtor någon minut innan jag hällde på cirka 1/2 dl grädde, saltade och pepprade. Jag mixade den sedan till en slät puré. Jag dekorerade med färska sockerärtor, mynta och rödlök. Man kan smaksätta purén med mynta om man vill och även lite lime för syran skull. Nu känner jag mig väldigt motiverad att hitta det slutgiltiga receptet för det här var verkligen jättegott!

 

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!