Ny forskning: Lightprodukter kan vara hälsofarliga

Hälsa  

Nu visar israelisk forskning det vi LCHF:are alltid har sagt: lightprodukter är INTE bra för oss. Konstgjorda sötningsmedel påverkar tarmfloran så att vi får nedsatt glukostolerans, vilket kan få blodsockret att skjuta i höjden. Alltså tvärtom mot vad man tidigare trott.

Dagens Nyheter skriver i dag om nya rön kring sötningsmedels och lightprodukters effekt på möss och människor. Forskning visar att artificiella sötningsmedel kan förändra tarmfloran på ett sätt som gör att vår glukostolerans sätts ur spel. Med andra ord – sötningsmedel kan höja blodsockret markant.

Den som vill gå ned i vikt och få bättre hälsa, eller lider av diabetes typ 2, har ofta råtts att minska på det energirika sockret och i första hand välja lightprodukter. Nu visar forskning att effekten av sötningsmedel snarare är den motsatta för många av oss.

I ett av försöken som gjordes i studien lät man sju friska människor äta sötningsmedel. Efter bara fyra dagar hade hälften av dem fått förhöjda blodsockernivåer, skriver DN.se. Alla verkar inte drabbas, hur man reagerar beror på vilken tarmflora man har från början.

– Vi måste nog omvärdera dessa medel. Den stora frågan, som forskarna också är inne på, är hur det kommer sig att så många överviktiga har svårt att gå ner i vikt, trots att de inte äter socker. Det här skulle kunna vara en förklaring, säger Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Göteborgs universitet, till DN. Hon tycker att resultaten är ”oerhört intressanta”, eftersom man fram tills i dag har utgått från att artificiella sötningsmedel är ofarliga.

Läs artikeln på DN.se

 

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!