Påsksillen får nytt liv :)

Blogginlägg  

Har ni som jag lite rester från påskmaten i form av en massa inlagd sill? Hmm, vad kan  man göra med den förutom att bara mumsa i sig den som den är? Jag hittade på en ny variant på ”laxlåda” fast med sill helt enkelt. Passade perfekt eftersom jag råkade ha övriga ingredienser hemma i kylskåpet som små slattar. Alltid kul att låta kreativiteten flöda och hitta på något nytt och gott med det som finns hemma!

Det ser ut som att det ska bli lite varmare väder här till helgen. Yes! Då är det äntligen dags att ta tag i årets lilla odling i pallkragen. Jag måste även köpa något som hindrar alla hungriga mördarsniglar från att äta upp skörden innan jag själv hinner till. I år blir det röd och gul lök, dill, rädisor och spenat. Basilikan har jag redan planterat i en kruka som står inomhus, den verkar trivas jättebra! Testade plantera persilja samtidigt som basilikan… och i den krukan har det bara kommit upp ogräs. HAHA! Vad gör jag för fel?!

Har ni några bra odlingstips eller anti-snigeltips får ni gärna dela med er!

DSC_1190_s

INGREDIENSER (räcker till cirka 4 portioner)

ca 1/2 rotselleri
ca 1/3 purjolök
5 ägg
ca 1 dl crème fraiche
salt, svartpeppar och torkad dill
smör
ca 15 inlagda sillbitar

Ta en ugnsfast glasform och smöra in den. Skär rotsellerin i potatisliknande skivor. Strimla och hacka purjolöken grovt. Skär sillbitarna i mindre bitar.

Varva ingredienserna i formen. Först rotselleri, sedan sill och purjolök. Strö över lite salt, svartpeppar och dill. Sedan mer rotselleri, sill och purjolök. Avslutande lager ska vara rotselleri och krydda lite mellan varje lager.

Ta en bunke och knäck i äggen. Blanda ihop med crème fraichen. Häll blandningen över grönsakerna och sillen. Sätt in i ugnen på 175 grader i cirka 40 minuter. Ta ut när gratängen fått lite färg och rotsellerin blivit mjuk.

Servera med smält smör och lite tomat och gurka eller någon annan grönsak du har hemma.

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!