Äppelpaj med vaniljvisp

Antal: 12 portioner
  • Energi: 332 kcal
  • Protein: 5 gram/portion
  • Fett: 31 gram/portion
  • Kolhydrater: 8 gram/portion

Ingredienser

  • Pajen

  • 4 äpplen
  • 2 msk smör
  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 dl sukrin melis
  • 1 krm salt
  • 4 tsk guarkärnmjöl
  • 150 g smör
  • 1 äggula
  • 1dl kokosnötsmjöl
  • Vaniljvisp

  • 1 st vaniljstång
  • 3 dl grädde
  • 3 äggulor
  • 0,5 dl sukrin melis
  • 1 msk smör

Gör så här

Äppelpaj: Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva äpplena. Stek dem i smöret och låt dem mjukna på medelvärme under lock .Tillsätt smöret och nyp ihop degen till en smulig massa. Tillsätt äggulan och fördela den jämnt i smuldegen. Ta lite av smuldegen och tryck ut som pajbotten. Varva äppelklyftor och resterande smuldeg i formen. Grädda äppelpajen i 30 - 40 minuter. Lägg på folie efter ca 20 minuter när pajen fått färg. Känn med sticka så att äpplena är riktigt mjuka.

Vaniljvisp: Gröp ur vaniljstången. Låt 1,5 dl grädde koka tillsammans med vaniljkorn och vaniljstång i ca 5 minuter. Vispa resterande grädde löst. Blanda äggulor och sukrin melis. Ta av grädden från plattan och tillsätt äggblandningen under omrörning. Värm blandningen under omrörning tills den tjocknar, men den får inte koka, då skär den sig. När den blivit krämig i konsistensen, ta av den från plattan och rör ner smöret. Låt svalna, för snabb avkylning, sätt skålen i kallt vattenbad. Rör ner den löst vispade grädden.

Receptförfattare:

Fotograf: Cecilia Broms

Relaterat innehåll

tryffel-liten

Chokladtryffel med passionsfrukt

Gröp ur innehållet i passions­frukterna ner i en kastrull. Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning – kokningen får allt fruktköt...

Födelsedagstårta á la LCHF

Födelsedagstårta à la LCHF

Botten: Sätt ugnen på 170 grader. Smörj en springform, cirka 22 cm. Och strö kokosflingor. Vispa ägg och sukrin poröst i 15 minuter. Blanda ihop övrig...

blabarsglass.jpg

Barnvänlig blåbärsglass

Barnvänlig glass som är endast är sötad med banan och blåbär! Funkar bra som efterrätt, mellis eller varför inte till frukost?...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!