Currykyckling med kokos och lime

Asiatiska kryddor och kokos är snart lika självklara inslag i vår moderna svenska husmanskost som spaghetti och köttfärssås. Det är kanske inte så konstigt att vi nordbor längtar efter heta smaker då och då.
Antal: 4- 6 portioner
  • Energi: 606 kcal
  • Protein: 35 gram/portion
  • Fett: 50 gram/portion
  • Kolhydrater: 15 gram/portion

Ingredienser

  • 2 stjälkar citrongräs
  • 2 msk kokosolja
  • 1 msk curry
  • 600 g kycklinglårfilé
  • salt, peppar
  • 2 gula lökar eller 1 stor purjolök
  • 50 g färsk ingefära, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 röda paprikor, skivade
  • 1/2 chilipeppar, finhackad
  • 1 burk kokoskräm
  • 1 lime, zesten
  • BLOMKÅLSRIS
  • 1 blomkålshuvud, 1 kg
  • 2 msk kokosolja
  • 1 krm peppar
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Krossa den grova delen av citrongräset med bredsidan av en kockkniv eller en mortel.
  2. Strimla kycklingen i grova bitar. Hetta försiktigt upp kokosoljan i en wokpanna eller rejäl stekpanna med höga kanter. Fräs citrongräset och curryn. Tillsätt hälften av kycklingen och fräs på medelhög värme tills strimlorna fått fin färg. Salta och peppra.
  3. Ställ åt sidan och stek resten av kycklingen på samma vis, tillsätt eventuellt lite mer currypasta i andra omgången. Citrongräset kan ligga kvar.
  1. Nu är det dags skära lök/purjolök i klyftor/bitar och fräsa dem
    i samma panna tillsammans med övriga grönsaker och finhackad vitlök. Grönsakerna ska få fin färg men behålla sin krispighet.
  2. Tillsätt kokoskrämen och kycklingen och låt puttra 5–10 minuter tills allt är genomvarmt. Ta upp citrongräset och strö över limeskalet. Serveras med lättkokt riven blomkål i stället för ris.
  3. Skär bort blad och stock från blomkålen och dela. Riv grovt i matberedaren eller med rivjärn. Stek i kokosolja och krydda.

 

Receptförfattare:

Fotograf: Emma Shevtzoff

Relaterat innehåll

Skärmavbild 2015-03-18 kl. 10.46.52

Överkörd spanjor

Ajo Pollo heter den här rätten på originalspråket. Det vill säga vitlökskyckling. Den serverades på en vägkrog på Gran Canaria. Bland övriga gäster fa...

Skärmavbild 2015-03-17 kl. 13.55.15

Paprikasoppa

EN HELT VEGETARISK soppa med djup och fin smak av rostade grönsaker. Kan serveras som huvudrätt tillsammans med ostchips eller som förrätt....

Skärmavbild 2015-03-17 kl. 14.03.42

Pestolax i ugn

Enkel med lyxig är pestolaxen som passar till såväl vardag som fest. Är man ensam kan man göra två portionsbitar lax och spara ena biten till nästa da...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!