Helstekt majskyckling med apelsin och salvia

Vansinnigt saftig kyckling får du genom att rimma den. Rätten är dessutom inte bara god utan också oerhört tacksam att laga, då den nästan sköter sig helt själv.
Antal: 4-6
  • Energi: 380 kcal
  • Protein: 48 gram/portion
  • Fett: 17 gram/portion
  • Kolhydrater: 2.5 gram/portion

Ingredienser

  • 2 liter vatten
  • 6 msk salt
  • 1 rejäl kvist rosmarin eller 1 tsk torkad
  • 1 rejäl kvist timjan eller 1 tsk torkad
  • 2 lagerblad
  • 1 hel majskyckling
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 4 vitlöksklyftor, skalade och rivna
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 2 msk pressad saft från apelsinen
  • 1 dl finhackad salvia eller 1/2 msk torkad
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 2 msk honung, fast eller flytande, valfritt
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar

Gör så här

Koka upp vatten, salt och kryddor och låt svalna • Skölj kycklingen och lägg ner i lagen • Låt stå kallt i minst 12 timmar • Blanda smör, vitlök, saft och skal från apelsinen, salvia och kryddor till ett kryddsmör • Ta upp kycklingen, torka av och smörj in med kryddsmöret • Lägg i en ugnssäker form och häll över vin och fond • Grilla i ugnen tills innertemperaturen är 82 grader – använd termometer intill benet • Ös ofta med skyn som hamnar runt om • Sila ner skyn i en kastrull och låt kycklingen vila • Reducera skyn så att den blir lite tjockare, skeda bort fettet och smaka av med mer apelsinsaft och eventuellt honung • Tranchera kycklingen i filéer, lår och vingar – glöm inte den lilla filén på ryggen • Servera i djupa tallrikar med sås och en fräsch grönsallad eller rotselleripuré till.

www.matavmastio

Receptförfattare:

Fotograf: Frida Wismar

Relaterat innehåll

FOTO FRIDA WISMAR

Rödbetssoppa med rotselleri och chèvrekräm

Rödbetssoppan blir ännu godare dag två, då smakerna riktigt fått tid att utvecklas....

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!