Indisk lergryta med smörstekt vitkål
Ingredienser
- 850 g grytbitar av lammbog, 3x3 cm
- 1 märgben, 150 g (valfritt, kan ersättas med buljongtärning)
- 3 gula lökar, skivade eller finhackade
- 1 morot/äpple/palsternacka, finhackad (kan uteslutas)
- 2–3 stjälkar selleri, skivad
- 1 röd chilipeppar, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk curry
- 1 tsk salt
- 50 g smör
- 1 burk krossade tomater
- 2 pak choy, delad
- 2 röda spetspaprikor, skivade
- ½ purjo, strimlad
- SERVERING
- 1 kruka färsk koriander
- 1 dl smetana
- 800 g strimlad vitkål
- 50 g smör
- salt, peppar
Gör så här
DETTA ÄR PERFEKT SLOW FOOD. Den smakrika grytan lagas långsamt medan du gör något annat. I princip kan du stoppa in vad som helst i kött- och grönsaksväg i lergrytan. Märgen ger en härlig smak men det går oxå bra med en vanlig buljongtärning.
1. Varva kött och grönsaker i lergrytan som legat i blöt en
halvtimme. Lägg märgbenet eller buljong i mitten. Tillsätt kryddorna, inklusive curryn, och smöret. Häll över tomatkrosset.
2. Ställ i kall ugn på 175 grader. Grytan tar minst 2 timmar, gärna 3.
Håll koll mot slutet och lyft försiktigt locket en kvart före
servering och tillsätt då de sista grönsakerna. Ta ut märgbenet.
Gröp ur märgen och rör ner den i grytan. Ställ tillbaka i ugnen 15
minuter.
3. Servera med en rejäl klick smetana och smörstekt strimlad vitkål.
TIPS! Kryddorna i den här rätten är som gjorda för att gifta sig med det mustiga lammköttet. Men det går alldeles utmärkt att använda nöt och fläsk. Blanda gärna olika sorters kött. Ta då märgpipa och fläskkarré som är lite fetare än till exempel fransyska och skinkstek.
Fotograf: FOTO EMMA SHEVZTOFF