Indisk lergryta med smörstekt vitkål

PERFEKT SLOW FOOD. Den smakrika grytan lagas långsamt medan du gör något annat. I princip kan du stoppa in vad som helst i kött- och grönsaksväg i lergrytan.
Antal: 6

Ingredienser

  • 850 g grytbitar av lammbog, 3x3 cm
  • 1 märgben, 150 g (valfritt, kan ersättas med buljongtärning)
  • 3 gula lökar, skivade eller finhackade
  • 1 morot/äpple/palsternacka, finhackad (kan uteslutas)
  • 2–3 stjälkar selleri, skivad
  • 1 röd chilipeppar, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk curry
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 pak choy, delad
  • 2 röda spetspaprikor, skivade
  • ½ purjo, strimlad
  • SERVERING
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 dl smetana
  • 800 g strimlad vitkål
  • 50 g smör
  • salt, peppar

Gör så här

DETTA ÄR PERFEKT SLOW FOOD. Den smakrika grytan lagas långsamt medan du gör något annat. I princip kan du stoppa in vad som helst i kött- och grönsaksväg i lergrytan. Märgen ger en härlig smak men det går oxå bra med en vanlig buljongtärning.

1. Varva kött och grönsaker i lergrytan som legat i blöt en
halvtimme. Lägg märgbenet eller buljong i mitten. Tillsätt kryddorna, inklusive curryn, och smöret. Häll över tomatkrosset.
2. Ställ i kall ugn på 175 grader. Grytan tar minst 2 timmar, gärna 3.
Håll koll mot slutet och lyft försiktigt locket en kvart före
servering och tillsätt då de sista grönsakerna. Ta ut märgbenet.
Gröp ur märgen och rör ner den i grytan. Ställ tillbaka i ugnen 15
minuter.
3. Servera med en rejäl klick smetana och smörstekt strimlad vitkål.

TIPS! Kryddorna i den här rätten är som gjorda för att gifta sig med det mustiga lammköttet. Men det går alldeles utmärkt att använda nöt och fläsk. Blanda gärna olika sorters kött. Ta då märgpipa och fläskkarré som är lite fetare än till exempel fransyska och skinkstek.

Receptförfattare:

Fotograf: FOTO EMMA SHEVZTOFF

Relaterat innehåll

Fyllda paprikor

Kreta är ett av mina favoritresmål. Detta recept är en mycket fri tolkning av ”Stuffed Peppers” som bjöds på en liten taverna för några somrar sedan....

Fin fisk i folio

ALLT-I-ETT-RÄTTER är tacksamt. Foliepaketet gör att näringsämnen och smak bevaras och skyn blir väldigt god. Man kan i princip stoppa i vilken typ av ...

Kesoplättar

Om du inte tål nötter eller mandel är dessa kesoplättar ett bra alternativ till vanliga LCHF-pannkakor. Nej, förresten kesoplättarna är fantastiskt go...

Currykyckling med kokos och lime

Asiatiska kryddor och kokos är snart lika självklara inslag i vår moderna svenska husmanskost som spaghetti och köttfärssås. Det är kanske inte så kon...

Spenat- och chèvrepaj med sallad

God glutenfripaj med vegofyllning på chèvre och spenat - en riktig supergrönsak som är rik på smak och nyttigheter. Väldigt gott till ägg och getost!...

Coleslaw med stekt korv

INGEN LÅGKOLHYDRATMENY utan denna världsberömda kålsallad. Matig, god och väldigt användbar. ...

Auberginegratäng

Gillar du Janssons frestelse kommer du att bli salig när du sätter tänderna i auberginegratängen med lök och fetaost!...

Hel kyckling i ugn med smörstekt vitkål

HELSTEKT KYCKLING i ugn är bland det godaste som finns. Det smakar söndagsmiddag utan att man behöver anstränga sig och sköter sig i ugnen. Ju större ...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!