Jordnötsrutor

Underbara små godbitar med den oslagbara kombon jordnötter och choklad!
Antal: ca 20 bitar

Ingredienser

  • 200 gr osötat jordnötssmör
  • 125 gr saltade jordnötter
  • 0,75-1 dl kokos
  • 200 gr mörk choklad (minst 70 %)
  • 1-2 msk kokosolja

Gör så här

Smält hälften av chokladen och bred ut på ett bakplåtspapper. Forma en ruta som är ca 20×20 cm. Ställ in i frysen för att stelna snabbt.

I en bunke blandar du jordnötssmör (enklast om det är rumstempererat, värm ev lite i mikron), jordnötterna (hacka dem om du vill men jag gillar dem hela) och kokos. Beroende på hur torr smeten blir så har du i kokosolja tills det går ihop till en smet.

Ta ut chokladen ur frysen (om det hunnit stelna annars väntar du lite till). Bred ut jordnötssmeten över chokladen. Ett lager på ca 1-1,5 cm brukar det bli.

Smält den andra hälften av chokladen och bred ut över jordnötssmeten. Ett tips är att använda en bakpensel för att breda ut chokladen jämnt. Strö ev över lite kokos. Låt sedan stelna i frysen eller kylen beroende på hur bråttom du har (eller hur sugen du är på att smaka ;)).

När allt har stelnat så skär i kakan i bitar. Servera direkt, förvara i kyl i 2-3 dagar eller frys och ta fram allt eftersom.

De här små godbitarna är ett fantastiskt substitut mot ”vanligt” sockerfyllt godis eller kakor. Krämigheten från jordnötssmöret ihop med jordnötsbitarna och den fylliga smaken av mörk choklad är oslagbar! Hur goda som helst och fria från tillsatt socker förutom det som ev finns i chokladen som du väljer att använda. En sån här ruta till kaffet är underbart gott!

Receptförfattare:

Fotograf: Annika Malm

Relaterat innehåll

IMG_0690

Kesofrutti

Frisk och krämig "risifrutti" med keso...

chokladdoppade_jordgubbar_-_emma_sh

Chokladdoppade jordgubbar

Smält chokladen i vattenbad. Enklast är att först koka upp vattnet i en mindre kastrull, sedan dra ner till lägsta värmen. Lägg chokladen i mindre bit...

tryffel-liten

Chokladtryffel med passionsfrukt

Gröp ur innehållet i passions­frukterna ner i en kastrull. Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning – kokningen får allt fruktköt...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!