Julpastej med apelsinlök

Antal:

Ingredienser

  • Julpastej

  • 1 finhackad rödlök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 450 g kycklinglever
  • 140 g tärnad bacon
  • salt & peppar
  • 6-8 sardellfiléer
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 msk konjak eller calvados (kan uteslutas)
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 1 paket skivad bacon till servering
  • Apelsinsyltad rödlök

  • 2 små rödlökar
  • 1 msk rapsolja eller smör
  • 1/2 apelsin, saft och zest
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 3 nejlikor, mortlade
  • salt & peppar

Gör så här

Julpastej

1. Fräs lök och vitlök några minuter i smör utan att det får färg. Krydda och ställ åt sidan. Stek även kycklinglever och bacon i smör i cirka tio minuter. Levern ska få fin färg och bli genomstekt men inte mer. Salta och peppra.

2. Lägg lök, lever, bacon, sardeller och smör i en matberedare och mixa till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt spriten och rör om.

3. Lägg smeten i en form som rymmer 1 liter (eller två mindre) och täck över med plastfolie. Låt stå i kylen över natten. Håller 4–5 dagar i kylen och kan med fördel frysas.

4. Stek baconskivorna knapriga. Smula dem på pastejen inför serveringen.

Apelsinsyltad rödlök

1. Skala och skicka löken i tunna skivor. Stek den försiktigt. Den ska inte ta färg.

2. Häll i apelsinsaft, vinäger och kryddorna. Koka ihop på låg värme i 5–10 minuter.

3 Tillsätt zesten på slutet.

Receptförfattare:

Fotograf: Emma Shevtzoff

Relaterat innehåll

jul-lchf_anne_aobadia_foto_emma_shevtzoff-4

Cheddarknäcke

Knaprigt knäcke med smak av cheddar som passar fint till julens och vinterns kalas. Unna dina gäster godaste cheddarknäcke!...

jul-lchf_anne_aobadia_foto_emma_shevtzoff-6

Mandelmusslor med saffransgrädde och hjortron

1 Kör ägg, smör, mandelmjöl, fiberhusk, essens och honung i matberedare, eller med visp. Låt degen vila 10 minuter i kylen. 2 Forma degen till 12 mats...

jul-lchf_anne_aobadia_foto_emma_shevtzoff-3

Janssontarteletter

Läckra minipajer med Janssonsmak som passar fint på julbordet. Kan göras i stor form, såklart!...

jul-lchf_anne_aobadia_foto_emma_shevtzoff-7

Grönkålssallad med chèvre och granatäpplekärnor

1. Hacka grönkålen i lagom stora bitar. Lägg kålhacket i en skål, tillsätt salt, peppar och rapsolja. Rör om. Stek på medelhög värme några minuter ell...

jul-lchf_anne_aobadia_foto_emma_shevtzoff-1

Vit LCHF-glögg

1. Koka upp vattnet med kryddorna. Koka tills hälften återstår. Låt svalna och dra i minst ett dygn. 2. Sila. Tillsätt vin och konjak, och eventuell s...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!