Köttfärspaj

Antal: 6 portioner
  • Energi: 668 kcal
  • Protein: 33 gram/portion
  • Fett: 57 gram/portion
  • Kolhydrater: 7 gram/portion

Ingredienser

  • Pajdeg

  • 3 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl skalade sesamfrön
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör
  • 1 st ägg
  • Köttfärsröra

  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk grillkrydda (utan socker och tillsatser)
  • salt & peppar
  • 1 buljongtärning eller buljongpulver
  • 1 dl passerade tomater
  • 150 g lagrad ost
  • 3 dl crème fraiche

Gör så här

Pajskalet: Mixa mandelmjöl och sesamfrön i mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp cirka 30 min. Grädda skalet i 200 g i 8 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och sänk ugnen till 175 grader. Ta ut pajen.

Köttfärsröran: Stek köttfärsröran som vanligt. Lägg den färdiga röran i den förgräddande pajen. Toppa med osten blandad med crème fraiche och grädda i mitten av ugnen, ca 20 minuter eller tills oströran fått fin färg!

Tips! Byt ut köttfärsen! Variera pajen i med förslagsvis rökt skinka eller lax av olika slag, ädelost, svamp, spenat och broccoli. Här är ingredienserna till en fin äggstanning:

4 ägg

2 dl vispgrädde

200 gram riven ost

Blanda skinka eller annan huvudingrediens med ost och lägg i skalet. Häll stanningen över. Grädda i cirka 40 minuter.

Receptförfattare:

Fotograf: Pernilla Sjöström

Relaterat innehåll

paj med feta

Paj med bacon och feta

Pajbotten: Mixa mjöl och sesamfrön i mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i springform och nagga botten med gaffel, låt ...

Broccolipaj med rödlök

Broccolipaj med rödlök

Pajbotten: Mixa mjöl och sesamfrön i mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i springform och nagga botten med gaffel, låt ...

grönkålspaj m valnötter

Grönkålspaj med valnötter och cheddar

Pajdeg: Mixa mandelmjöl och sesamfrön och blanda i övriga ingredienser till en deg. Låt vila i kylskåpet en halvtimme och tryck sedan ut i pajform ell...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!