Krämig tomatsoppa med halloumikrutonger

Vintertid är burktomater en riktig räddningsplanka när man är på jakt efter antioxidanter och vitaminer som gynnar immunförsvaret. Den här soppan är en riktig färg- och smakexplosion som serveras med halloumikrutonger.
Antal: 4
  • Energi: 470 kcal
  • Protein: 12 gram/portion
  • Fett: 35 gram/portion
  • Kolhydrater: 20 gram/portion

Ingredienser

  • Tomatsoppa
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • 2 burkar tomater
  • 1/2 msk rödvinsvinäger
  • 1 rostad vitlök*
  • 2 dl grädde eller crème fraiche
  • salt, peppar
  • 1/2 dl hackad persilja
  • Halloumikrutonger
  • 150 g halloumi
  • 1 msk olivolja
  • nymald svartpeppar

Gör så här

Tomatsoppa

Ta fram en tjockbottnad kastrull • Fräs den finhackade löken i 1 msk olivolja några minuter tills löken blivit mjuk utan att få för mycket färg • Häll i tomater och vinäger • Koka upp och sänk sedan värmen något, låt puttra en kvart • Tillsätt den rostade vitlöken och grädden • Mixa med stavmixer till slät konsistens och smaka av med salt och peppar • Servera med halloumikrutonger och ringla över lite extra olivolja • Toppa med hackad persilja.

Halloumikrutonger
Skär halloumin i tunna skivor och tärna sedan så fint som möjligt • Värm upp olivoljan försiktigt i en större stekpanna och fräs osten tills den blir gyllene • Se till att ha lite mellanrum mellan tärningarna så att de inte smälter ihop • Peppra innan servering.

* Så rostar du vitlök!  Dela en hel vitlök utan att skala den • Lägg ut klyftorna i en ugnsfast form och ringla över lite olja • Rosta varsamt i cirka 150 grader, 20 minuter, eller tills klyftorna fått fin färg • Låt svalna och pilla bort skalet.

Receptförfattare:

Fotograf: Emma Shevtzoff

Relaterat innehåll

FOTO: EMMA SHEVTZOFF

Avokado- och grapefruktsallad

Avokadons lena fetma gifter sig perfekt med grapefruktens bitterljuva smak. Här har jag valt att snitsa till kombon med kapris och rostad mandel som g...

FOTO EMMA SHEVZTOFF

Friterad fisk med gräddstuvad spenat

Fisk och stuvad spenat är en klassikt smakkombo som kan bli hur tråkig som helst men som här fått fin twist med vitlök och citron....

FOTO EMMA SHEVTZOFF

Minimuffins med havtorn

Havtorn är ett svenskt superbär som ger en otrolig vitaminkick. Det är ganska syrligt och beskt naturellt men smakar fint i matmuffins....

FOTO EMMA SHEVTZOFF

Nyponbollar

Små och naggande goda men fullproppade med C-vitamin och andra nyttigheter. Smakar gott till kaffet efter maten eller som minimellis efter en rask pro...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!