Lammstek fylld med örter och färskost

Urbenad lammstek blir saftig och god med färskost och kryddor!
Antal: 8 portioner
  • Energi: 335 kcal
  • Protein: 38 gram/portion
  • Fett: 20 gram/portion
  • Kolhydrater: 1.5 gram/portion

Ingredienser

  • 1,5-2 kg lammstek, urbenad
  • salt & svartpeppar
  • 100 g färskost
  • 1 näve finhackade färska örtkryddor - persika, mejram, rosmarin, timjan, basilika eller oregano
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 0,5 citron, zesten
  • steksnöre
  • 50 g smör

Gör så här

Ta fram steken i god tid så hinner den blir rumstempererad.
Sätt ugnen på 160 grader.

Lägg lammsteken med skinnet neråt på en stor skärbräda, salta och peppra insidan. Bred ut osten med en slickepott, lägg de färska örtkryddorna, vitlöken och citron­ zesten ovanpå. Rulla ihop steken och bind den med steksnöre. Salta och peppra ordentligt runtom hela steken. Lägg steken i en form och hyvla smör över. Stick en köttermometer i den tjockaste delen av steken.

Ställ in formen i nedre delen av ugnen. Stekningen tar cirka 1 – 1 1⁄2 timme beroende på vikt.

Ta ut steken när temperaturen nått 60 grader. Låt den vila 10 minuter under aluminiumfolie och skär sedan i tunna skivor med en vass kniv. Ta till vara stekskyn till serveringen. Servera med den underbara purén av broccoli och jordärtskocka.

Receptförfattare:

Fotograf: Emma Shevtzoff

Relaterat innehåll

Skärmavbild 2015-04-01 kl. 14.24.42

Djävulsägg

Ägg och majonnäs – Det bästa påsken har att erbjuda!...

Skärmavbild 2015-04-01 kl. 14.20.02

Gulbetssallad med ansjovis

tärna gulbetor, ansjovis och lök fint. Blanda med majon­ näsen i en skål. Dekorera med finklippt gräslök. Servera i babygem­ eller endivblad. ...

Skärmavbild 2015-04-01 kl. 14.41.56

Broccoli- och jordärtskockspuré

Skala jordärtskockorna och tärna eller skiva ganska smått. Koka i lättsaltat vatten 5–10 minuter. Dela och hacka under tiden brocco­lin, inklusive...

Skärmavbild 2015-04-01 kl. 14.51.33

Citronglass med passionsfrukt

Riv citronens skal fint. Pressa saften. Ställ åt sidan. Vispa ägg och sötning till en fluffig smet i en plastskål. Tillsätt citron och karamellfärg...

Skärmavbild 2015-04-01 kl. 14.45.31

Påsksallad med senapsdressing

Börja med dressingen, så smakerna hinner sätta sig. Det går alldeles utmärkt att göra dressing i förväg, den håller minst 10 dagar i kylen. Blanda...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!