Lax i ugnen med pressad sötpotatis, brunsås och lingon
Ingredienser
- 4 laxbitar eller en stor hel file
- 4 st sötpotatis (1 sötpotatis per person vid normalstora)
- Salt, Peppar
- 4 dl grädde
- 2 msk kalvfond
- 1,5 msk tamaris soja
- 100 g philadelphiaost
- vitpeppar
- 3 dl Osötade lingon
Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 200 grader
Salt och peppar på laxen och in i ugnen, ca 20 minuter. Om du har en helsida så tar det lite längre tid.
Under tiden laxen blir klar så gör du ordning brunsåsen och sötpotatis.
Brunsås
Blanda samman grädde, kalvfond, soja och philadelphiaosten
Låt koka upp och smaka av med salt och vitpeppar.
Jag höftar när det gäller kalvfonden så smaka av. När du låter såsen stå och sjuda så pass länge kommer det fram mer smak i såsen.
Sedan sänker du värmen och låter den stå och sjuda på 1:an tills fisken är klar. Vispa några gånger under tiden.
Sötpotatis
Skala och dela sötpotatisen i mindre bitar. Koka några minuter tills de mjuknar, häll sedan av vattnet men ställ tillbaka kastrullen på plattan så att du ångar av den lite.
Pressa den sedan i en skål.
Lingon, häller du upp i en skål så att alla kan ta lite av det.
Klart att servera, smaklig måltid
Fotograf: Pernilla Lantz