Majonnäs

Frossa i majonnäs!  Gör din egen hemlagade majonnäs som du kan variera efter humör. Kryddigt, asiatiskt eller friskt? Varsågod, världens enklaste majonnäsrecept. Glöm det där med att skilja äggulan från vitan! Använd hela ägget så blir majonnäsen både lenare i smaken och finare i konsistensen. 
Antal: 1 sats
  • Energi: 2133 kcal
  • Protein: 2 gram/portion
  • Fett: 89 gram/portion

Ingredienser

  • 1 ägg
  • 2,5 dl kallpressad rapsolja
  • 1 msk dijonsenap
  • 1,5 tsk vitvinsvinäger
  • salt & peppar

Gör så här

Låt ingredienserna bli rumstempererade så minskar risken för att såsen skär sig

Knäck ägget i en hög bägare. Häll i oljan i en tunn stråle medan du mixar med en stavmixer eller vispar med en elvisp på hög hastighet. När all olja gift sig med ägget och majonnäsen fått fast konsistens tillsätter du vinägern. Nu har du en neutral majonnäs som kan smaksättas i all oändlighet. Salta och peppra inte förrän du tillsatt din smaksättare.

Välj bland 8 olika spännande smaker:

Citrus. En halv citron eller lime, både det finrivna skalet och saften.

Örtigt. Färska örter är godast. Ta då en halv deciliter, till exempel finhackad basilika, timjan eller oregano. Kan kombineras med citrus!

Vitlök. Rostad vitlök är otroligt gott. Skär av toppen av en hel vitlök, pensla med lite olivolja. Rosta i ugnen, 175 grader, cirka 30 min.

Senap. När du inte kan få nog av senap. Ös på ytterligare en matsked fransk dijonsenap.

Asiatiskt. Het thaichilisås och färsk koriander är en fin kombo. En matsked av varje.

Engelskt. Otippat men mycket gott, tillsätt en matsked HP-sås.

Kryddigt. Torkade kryddor funkar också fint som smaksättare. Testa 1 tsk spiskummin, 1 tsk koriander och 0,5 tsk cayennepeppar.

Japanskt. 1 msk wasabipasta lyfter majonnäsen i ett kick. Gott som grönsaksdipp.

Receptförfattare:

Fotograf: Emma Shevtzoff

Relaterat innehåll

kycklingburgare_med_currymayo

Kycklingburgare med currymayo

Burgare: Blanda alla ingredienserna till kyckling­burgarna. Forma till biffar och stek i smör, ca 5 minuter på varje sida. Currymajonnäs: Blanda alla ...

sallad med ägg

Laxsallad med ägg och mayo

Härligt fräsch och god sallad med fin blandning av lax, ägg och grönt!...

mandelbroed_med_gubbroera-liten

Macka med gubbröra

Mandelbröd: Smält smöret i en kastrull och låt svalna lite. Blanda ner mandel, ägg, grädde och salt. Blanda fiberhusk med bakpulver, rör ner i smeten ...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!