Mejerifri tomatpaj

Den här pajen är helt mejerifri och vegetarisk men inte vegansk eftersom pajbotten innehåller ägg.
Antal: 4-6 portioner
  • Energi: 712 kcal
  • Protein: 16 gram/portion
  • Fett: 70 gram/portion
  • Kolhydrater: 7 gram/portion

Ingredienser

  • Pajbotten

  • 2 dl mandelmjöl
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 1/2 dl kokosmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • 3 msk rapsolja, kallpressad, ekologisk
  • 1/2 dl vatten
  • Fyllning

  • 400 g gula tomater
  • 4 ägg
  • 2 dl aioli eller majonnäs
  • 3 msk kapris
  • 12 valnötter, grovt hackade (ersätt med pumpakärnor om du inte gillar valnötter)

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader.

Dela tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form. Baka dem i 20–30 minuter så försvinner en del av vätskan.

Gör under tiden i ordning pajdegen. Mixa de torra ingredienserna och tillsätt ägget, oljan och vattnet. Mixa lite tills det blir en fast degboll. Bred ut med slickepott/spatel eller tryck ut med oljade fingrar direkt i en pajform, 24 cm, med löstagbar botten eller en vanlig springform. Låt vila i kylen en kvart. Skalet behöver inte förgräddas.

Vispa ihop ägg och aioli. Fördela tomaterna på pajbotten. Lägg på kaprisen och valnötterna/pumpafrön och slå på äggstanningen.

Grädda i cirka 30 minuter. Kolla och låt eventuellt stå ytterligare fem minuter.

Receptförfattare:

Fotograf: Emma Shevtzoff

Relaterat innehåll

fankalssallad-med-kummin

Fänkålssallad med kummin

Krispigt fräsch sallad med smak av lime och kummin till vegopajen. Passar också fint till grillrätter och varmrökt fisk!...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!