Midsommarpaj

Antal: 8-10 bitar
  • Energi: 365 kcal
  • Protein: 5 gram/portion
  • Fett: 32 gram/portion
  • Kolhydrater: 5 gram/portion

Ingredienser

  • Pajbotten

  • 150 g osaltat smör
  • 2 ägg
  • 2 msk sötrix-flor och 0,25 krm stevia
  • 1,5 dl kokosnötsmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljpulver
  • Vaniljkräm

  • 1 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 2 msk sötrix-flor och 0,25 krm stevia
  • 0,5 tsk vaniljpulver eller frön från 1 urgröpt vaniljstång
  • 100 g mjukt osaltat smör
  • Gelé

  • 4 gelatinblad
  • 2 dl vatten
  • lite pressad citron
  • 2 msk sötrix-flor och 0,25 krm stevia
  • 1 dl krysta jordgubbar

Gör så här

Pajbotten 

Sätt på ungen 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg och sötning. Tillsätt det smälta smöret. Blanda kokosnötmjölet med bakpulvret och vaniljpulvret och rör ner i smeten. Tryck ut degen i en pajform eller i en springform, 21-24 cm i diameter. Se till att kanterna blir minst 1,5-2 cm höga. Doppa fingrarna i pofiber om det kladdar. Grädda cirka 10 minuter. Låt kallna.

Vaniljkräm

Gör gärna krämen dagen före. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter. Visa samma övriga ingredienser förutom smöret i en kastrull och sjud (ej koka) under omrörning tills krämen tjocknar. Ta från värmen och lägg i det blötlagda gelatinbladet, vispa sedan ner smöret en bit i taget.

Gelé 

Låt gelatinbladen ligga i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter. Koka samma vatten, citron, sötning och jordgubbar. Jordgubbarna ska bli lite mosiga. Sila genom saftduk. Detta kan göras dagen innan. Värm saften igen och rör i gelatinbladen. Ställ gelén kallt, gärna i frysen en stund, 5-10 minuter. Se till att den inte stelnar helt, återuppvärm i så fall väldigt försiktigt. Bred ut vaniljkrämen i det kalla pajskalet och lägg skivade jordgubbar ovanpå. Skeda upp den halvstelnade gelén över jordgubbarna. Förvaras svalt.

Receptförfattare:

Fotograf: Martin Skredsvik

Relaterat innehåll

tarta_mg_0628

Sommartårta LCHF

Sätt på ugnen på 175 grader. Smöra en springform, cirka 24 i diameter, och lägg lite hasselnötsmjöl i botten. Vispa äggen pösigt i några minuter. Smäl...

img_hallonmoussetaarta_1

Ljuvlig hallontårta LCHF

Mazarinbotten  Sätt på ugnen på 175 grader. Mixa mandelmjöl och grädde till lämplig mandelmassekonsistens. Låt mandelmassan vara kvar i matberedaren, ...

Födelsedagstårta á la LCHF

Födelsedagstårta à la LCHF

Botten: Sätt ugnen på 170 grader. Smörj en springform, cirka 22 cm. Och strö kokosflingor. Vispa ägg och sukrin poröst i 15 minuter. Blanda ihop övrig...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!