Purjolökspaj med fetaost

Den här pajen innehåller inga komjölksprodukter. Varken smör eller grädde. Istället används kallpressad rapsolja  och majonnäs eller aioli. Samt fetaost av get- och fårmjölk. Bra alternativ till den som är känslig för laktos eller vill dra ner på komjölksmejerier. Utan sardeller blir pajen helt vego!
Antal: 4-6 portioner
  • Energi: 107 kcal
  • Protein: 2.5 gram/portion
  • Fett: 11 gram/portion
  • Kolhydrater: 0.1 gram/portion

Ingredienser

  • Pajdeg

  • 2 dl mandelmjöl
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 krm salt
  • 3 msk rapsolja, kallpressad, ekologisk
  • 1 ägg
  • 0,5 dl vatten
  • Fyllning

  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 1 purjolök, fint strimlad
  • salt, peppar, timjan
  • 75 g fetaost, riven
  • 4 ägg
  • 2 dl aioli
  • 12 urkärnade oliver eller 6 sardellfiléer (kan uteslutas)
  • 12 valnötter, grovt hackade (ersätt med pumpakärnor om du inte tål nötter)

Gör så här

Pajdeg

Mixa de torra ingredienserna och tillsätt ägget, oljan och vattnet. Mixa lite tills det blir en fast degboll. Bred ut med slickepott/spatel i silikon eller tryck ut med oljade fingrar direkt i en pajform, 24 cm, med löstagbar botten eller en vanlig springform. Låt vila medan du gör fyllningen. Skalet behöver inte förgräddas.

Fyllning

Sätt på ugnen på 175 grader. Fräs purjon mjuk på medelhögvärme. Salta, peppra och tillsätt lite timjan. Ställ åt sidan. Vispa ihop ägg och majonnäsen. Tillsätt fetaosten. Häll röran i pajbottnen. Lägg i oliverna eller sardellerna. Toppa med valnötterna eller pumpanfrön. Grädda i cirka 30 minuter. Kolla och låt eventuellt stå ytterligare fem minuter.

 

Receptförfattare:

Relaterat innehåll

jul-lchf_anne_aobadia_foto_emma_shevtzoff-7

Grönkålssallad med chèvre och granatäpplekärnor

1. Hacka grönkålen i lagom stora bitar. Lägg kålhacket i en skål, tillsätt salt, peppar och rapsolja. Rör om. Stek på medelhög värme några minuter ell...

Bästa laxfrittatan med chili

Laxfrittata med chili

Bästa laxfrittatan med blomkål, paprika och chili! Otroligt enkel och väldigt god. Allra bäst ljummen med grönsallad och en syrlig vinägrett till....

annes ostkaka

Annes ostkaka

Gammaldags efterrätt som smakar som bäst ljummen. När åt du ostkaka med lite bär och vispad grädde, senast?...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!