Shrimp Saganaki

Antal: 4 portioner
  • Energi: 295 kcal
  • Protein: 15 gram/portion
  • Fett: 17 gram/portion
  • Kolhydrater: 10 gram/portion

Ingredienser

  • 4 tomater
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor - finhackade
  • 1 gul lök - hackad
  • 2 krm chiliflingor
  • 1 dl krossade tomater
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0,5 dl vitt vin
  • 0,5 fiskbuljongtärning
  • 0,5 msk tamarisoja
  • salt & peppar
  • hackad färsk persilja
  • 150 g skalade räkor
  • 150 g feta- eller saganakiost

Gör så här

Sätt ugnen på 250 grader. Skålla tomaterna, skala dem och hacka fint. Hetta upp oljan i en kastrull. Tillsätt lök och stek tills den mjuknat, cirka 5 minuter. Tillsätt tomaterna, chilin och vitlök och fräs. Rör ner tomatkross, oregano, vin, fiskbuljong och soja. Sjud tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och peppar. Ta bort från värmen. Rör ner persilja. Häll i ugnsfast form, lägg i räkorna och toppa med feta­osten som du smulat eller rivit på järn Gratinera i 15 minuter. Servera med smörstekt solrosbröd och en liten grekisk sallad – oliver, fetaost, tomat, rödlök och salladshuvud.

SAGANAKI är en grekisk delika­tess­ost som äts stekt och gärna serveras med citron. Till skillnad från den cypriotiska halloumin smälter saganaki.

Receptförfattare:

Fotograf: Annie Anderberg

Relaterat innehåll

asefalkman_mg_2655

Grekisk kycklinggryta

Skala gul lök och vitlök. Dela gula löken i klyftor. Vitlöksklyftorna ska vara hela. Börja med att steka kycklingen i olivolja tills den fått färg. Sa...

asefalkman_mg_2740

Grekisk yoghurt med nötter

Smörstek nötterna på medelhög värme. Låt svalna. Fördela yoghurten i 6 mindre glas. Lägg i nötter och björnbär och ringla över honungen. ...

aubergine2-800x666

Auberginegratäng

Gillar du Janssons frestelse kommer du att bli salig när du sätter tänderna i auberginegratängen med lök och fetaost!...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!