Ugnsstekt kyckling med gräddsås

Antal: 4-6 portioner
  • Energi: 673 kcal
  • Protein: 50 gram/portion
  • Fett: 48 gram/portion
  • Kolhydrater: 10 gram/portion

Ingredienser

  • Kyckling

  • 1 kyckling på cirka 1,2-1,4 kg
  • salt & peppar
  • 3 msk smält smör till pensling
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk torkad persilja
  • 1 msk torkad dragon
  • 1 msk salt
  • 2 krm peppar
  • Gräddsås

  • 5 dl grädde
  • 3 dl gammaldags mjölk
  • 2 ekologiska buljongtärningar
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 2 tsk soja
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar

Gör så här

Skölj kycklingen in och utvändigt i kallt vatten. Låt rinna av väl. Sätt ugnen på 225 grader. Salta och peppra fågeln invändigt och bind upp ben och vingar mot kroppen med steksnöre. Pensla runtom med smält smör.

Blanda kryddorna med salt och peppar i en liten skål. Gnid in ordentligt. Lägg fågeln på galler i en ugnsform med bröstet nedåt. Ställ in i ugnen och stek i 20 minuter.

Ta då ut kycklingen, vänd den med bröstet uppåt och pensla med smält smör. Sätt in i ugnen igen och sänk värmen till 175 grader. Stek i en timme, ta ut och pensla med smöret några gånger under tiden.

Prova om fågeln är färdigstekt genom att sticka en vass kniv till bröstbenet, är köttsaften klar så är den genomstekt, är köttsaften rosa får fågeln stå inne en stund till.

Täck med folie och låt vila en stund innan kycklingen skärs upp i portionsbitar. Vispa ut formen med ett par deciliter vatten. Sila ner skyn i gräddsåsen eller spara till en soppa.

Blanda alla ingredienser till gräddsåsen i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Låt puttra på svag värme i 45 minuter, rör om då och då. Smaka av om det behövs mer kryddning.

Receptförfattare:

Fotograf: Mikael Eriksson

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!