Vaniljglass med ljummen bärkompott

Att göra egen glass är riktigt enkelt och kul! Glassmaskin behövs inte och du kan smaksätta med vad du vill! :)
Antal: cirka 4 portioner

Ingredienser

  • Till glassen
  • 5 äggulor
  • 4 dl grädde
  • 4 matskedar sukrin melis
  • 3 kryddmått äkta vaniljpulver
  • Till bärkompotten
  • ca 2 dl valfria bär (jag tog en blandning av svarta- och röda vinbär med största andel röda)
  • ca 0,5 dl vatten
  • 1 kryddmått äkta vaniljpulver
  • lite kanelpulver
  • 3 matskedar sukrin strö
  • ca 0,5 teskedar guarkärnmjöl

Gör så här

Ta en bunke och lägg i äggulorna. Vispa fluffigt med elvisp. Rör i sötning och vanilj.

Ta en annan bunke och vispa grädden tills den är lagom tjock, typ som en fluffig vaniljsås eller liknande. Den ska inte vara för hårt vispad utan fortfarande kunna rinna lite.

Blanda i den vispade grädden i bunken med äggulorna och rör ihop tills allt är väl blandat. Häll i blandningen i en glaslåda eller något annat som går att förvara i frysen. Sätt in i frysen och rör runt var 30 minut under cirka 4 timmar.

Ta en kastrull och lägg i bären och häll på vattnet. Värm upp och mosa sönder bären. Strö över sötning, kanel och vanilj. Värm upp men låt ej koka. Tillsätt lite guarkärnmjöl för att tjocka till bären till en kompott. Ta lite åt gången så det inte blir för tjockt. Guarkärnmjölet tar en stund att tjocka till sig, så avvakta lite innan du häller i mer. Det bör räcka med max 1/2 tesked.

Har glassen stått i frysen under natten så ta fram den i rumstemperatur ca 15 minuter innan servering. Ha lite koll för den smälter ganska snabbt.

Servera glassen i några fina glas och klicka över lite ljummen bärkompott.

Tips: vill du göra något kul med äggvitorna som blir över kan du göra egna maränger. Recept finns på min blogg –>

Kika in på min blogg Ekofilosophie för fler LCHF-recept!

Receptförfattare:

Fotograf: Sophie Cronquist

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!