Så gör du egen buljong

Guide  

 

En riktig, smakfull buljong gör gott i kroppen nu när kylan smyger sig på. Även om det tar lite tid att göra egen buljong så krävs det inte så många ingredienser och koket sköter i stort sett sig självt. De flesta har en bas på morot, selleri och lök – sedan är det bara fantasin som sätter gränser.

Text och foto: Anna Sandahl

 

HÖNSBULJONG

E 30 P 4 F 1 K 34 (Näringsberäkningen gäller per tärning)

1 sats (ca 16 tärningar)

  • 3 stjälkar selleri
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • benresterna efter 1 hel kyckling
  • 2 vitlöksklyftor
  • 10-12 vitpepparkorn
  • 2 st lagerblad
  • 1 l vatten
  • salt efter behov

Plocka också fram:

  • 1 gryta eller crock-pot
  • 1 iskubsbricka

Gör såhär:

Bild 1

1.Plocka fram ingredienserna så att de är rumstempererade. För att få en djupare smak kan du rosta benen och skrovet lite lätt i ugnen innan. Det gör ingenting om det är kvar lite skinn och köttrester.

Bild 2

2. Hacka grönsakerna i grova bitar. Du behöver inte skala vitlöken – det räcker att du pressar till den med knivbladet.

Bild 3

3. Lägg alla ingredienser i en crock-pot (slow cooker) eller i en gryta och täck med vatten. Låt puttra på svag värme under lock i 3–4 timmar.

Bild 4

4. Sila av och häll tillbaka i grytan och låt sjuda under lock i ytterligare 2–3 timmar tills buljongen har reducerat och fått en fin, djupgul färg. Skumma av och ta bort fettlagret som bildas på ytan. Smaka av med salt.

Bild 5

5. KLART! Nu har du egen, värmande buljong. Om du vill spara buljongen, häll över den i en iskubsbricka och förvara i frysen. Då är det lätt att ta fram en ”tärning” eller två till söndagssoppan.

Dragbild

Obs! Var extra noga med att ta bort fetthinnor som bildas på buljongen under sjudningen om du ska frysa in den. Fett fryser inte och kan bli svårhanterligt när du ska använda tärningarna.

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!