Sista minuten-tips till nyårssupén!

Blogginlägg  

Det är inte långt till nyårsafton. Har du inte menyn klar än så föreslår jag några enkla men supergoda rätter. Krångla inte till det! Välj bra råvaror och minimera tiden i köket – så hinner du umgås med gästerna och slipper stressen.
Till förrätt är skaldjur och lax ett säkert kort.  Sväng gärna ihop en fräsch cocktail med skaldjur eller tärnad kallrökt lax, lite majonnäs, några krispiga grönsaker som mild paprika eller tunt skuren blekselleri och avokado. Majon kan du smaksätta med koriander, dill eller annan färsk örtkrydda. Och kanske lite citronzest eller några chiliflingor.
Vill du göra det ännu enklare för dig. Bjud då på en tapasinspirerad charkbricka med några få men välvalda ingredienser – lufttorkad, skinka, salami och paté av god kvalitet. Till det goda marinerade oliver och kanske även snabbpicklad rödlök, storkapris eller små inlagda franska gurkor – så kallade cornichonger.
Satsa på en klassiker till huvudrätten. Något som du lagat förr och känner dig säker med. En av mina favoriter är Ädelostrulader av lövbiff med palsternackspommes som är med i min första kokbok Matkärlek! Det går alltid hem och är superenkelt att laga.
Till dessert är ostbrickan alltid lika populär hemma oss hos. Gärna med en fräsch grönsallad till!
För ostbrickan gäller samma princip som med charkbrickan. Det ska vara litet men naggande gott!  Satsa på några få kvalitetsostar med mycket smak – roquefort, chèvre och brie gillar jag skarpt. Och gärna en vällagrad hårdost som parmesan eller belladonna. Viktigast är att ta fram osten en bra stund innan den ska serveras så den hinner bli rumstemperad!
Föredrar du något sött föreslår jag min fina chokladmousse med svag ton av lakrits eller ugnsstekta fyllda äpplen med löst vispad grädde.
Voilá!

PS: Ännu mer inspiration hittar du på Kostdoktorn.se där jag bjuder på massa god festmat!

 

 

 

 

Relaterat innehåll

boken1696-kopia

Ädelrulader med palsternackspommes

LÖVBIFF BLIR LÄTT ÖVERSTEKT och torr, men inte om du gör rulader och fyller med krämig ädelostsås....

vasterbottenskorg_foto_emma_shevtzoff

Räksallad i västerbottenskorg

Blanda ingredienserna till räksalladen och förvara kallt. Riv osten och lägg i små högar på ett bakplåtspapper. Sätt in i ugn på 200 grader och ta ut ...

raekcocktail-liten

Räkcocktail

Strimla isbergssalladen fint och lägg i iskallt vatten. Skala räkorna. Skölj sparrisen och skär av 3 cm från roten. Gnid in dem i salt och nymalen vit...

Skärmavbild 2015-09-03 kl. 17.29.55

Annes goda chokladmousse

En efterrätt att bli lycklig av – kombinationen ägg, grädde och mörk choklad är ju förstås tacksam. Men med smak av lakrits når denna chokladmousse hi...

fyllda_julapplen-1

Fyllda äpplen

Tvätta äpplena och ta bort kärnhuset. Picka äpplena med en gaffel eller snitta runt midjan med en vass kniv. Lägg dem en ugnsfast form. Hacka valnötte...

dsc_0710_s

Kryddiga äpplen i ugn med fet yoghurt

En god och lätt efterrätt att slänga ihop lite snabbt när du blir sugen! Passar lika bra en sommardag i solen som på vintern framför öppna spisen :)...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!