Tagga ner, det är ju bara jul!

Aktuellt  

Det börjar likna jul. Det är bara några dagar kvar till julafton. Men jag tänker inte mässa om alla måsten ska hinnas med.  Utan i stället komma med julsmarta tips för dig som vill dra ner på hysterin…
Själv jobbar jag stenhårt på att tagga ner, delegera och dra ner på ambitionerna. Det måste inte finnas 1000 rätter på julbordet. Folk blir mätta ändå. Bättre att satsa på några få välvalda godsaker med minimalt med kolhydrater.

  • Skinkan kokar jag själv. Det brukar vara svårt att hitta ekologisk okokt skinka – så det får nog bli en skinka på skånsk rapsgris. I stället för brödsmulor uppe på blir det krossad fläsksvål, dijonsenap och äggula.
  • Ja, jag kommer lägga in egen sockerfri sill. Det är en överraskande enkelt att göra och blir så mycket godare. Jag marinerar färska sillfiléer i ättikslag och rör ihop olika majonnäsbaserade såser. I år blir det nog senap, curry och färska örter…
  • Laxen gravar min man traditionsenligt med hälften socker hälften salt och massa dill. Men hovmästarsåsen svänger jag ihop med minimalt med honung och massa senap!
  • Janssons på rotselleri och kålrot ligger redan i frysen. Den såg fantastiskt ut.
  • Så fyller jag på med snabba sallader – gärna med grön- eller rödkål och ost.
  • I frysen finns oxå en leverpaté med timjanssmör som jag gjort till Kostdoktorns recepetsida. Den blev fantastisk god!
  • Nyligen testade jag att baka fröknäcke med pepparkakskrydda, vilket blev väldigt lyckat. Mumsigt till ostbrickan och glöggen. För ja, lite glögg är alltid gott. Men i stället för att koka egen sockerfri glögg tänker jag bjuda på vanlig vinglögg utspädd med torrt rött vin. Halverad sockermängd får vara good enought, tycker jag.
  • Och på tal om sötsaker – det blir lite tryffel på mörk choklad, smör, grädde och vanilj. Men lite olika smaker. Nötter och lakrits, kanske…
  • Svägerskan brukar bidra med köttbullar. Hur hon gör dem lägger jag mig inte i.  Sist men inte minst kommer svärmor med sina finska piroger – de är INTE LCHF – men en viktig del av min mans familjs jultraditioner. Och det får vara helt okej – det med.

Många julrecept finns här på matkarlek.nu men botanisera gärna oxå på kostdoktorn.se – där hittar du mina senaste julrecept!

jul-lchf_anne_aobadia_foto_emma_shevtzoff-2

Relaterat innehåll

jul-lchf_anne_aobadia_foto_emma_shevtzoff-7

Tagga ner, det är ju bara jul!

Det börjar likna jul. Det är bara några dagar kvar till julafton. Men jag tänker inte mässa om alla måsten ska hinnas med.  Utan i stället komma med j...

jul-lchf_anne_aobadia_foto_emma_shevtzoff-7

Grönkålssallad med chèvre och granatäpplekärnor

1. Hacka grönkålen i lagom stora bitar. Lägg kålhacket i en skål, tillsätt salt, peppar och rapsolja. Rör om. Stek på medelhög värme några minuter ell...

jul-lchf_anne_aobadia_foto_emma_shevtzoff-6

Mandelmusslor med saffransgrädde och hjortron

1 Kör ägg, smör, mandelmjöl, fiberhusk, essens och honung i matberedare, eller med visp. Låt degen vila 10 minuter i kylen. 2 Forma degen till 12 mats...

jul-lchf_anne_aobadia_foto_emma_shevtzoff-5

Julpastej med apelsinlök

Julpastej 1. Fräs lök och vitlök några minuter i smör utan att det får färg. Krydda och ställ åt sidan. Stek även kycklinglever och bacon i smör i cir...

jul-lchf_anne_aobadia_foto_emma_shevtzoff-4

Cheddarknäcke

Knaprigt knäcke med smak av cheddar som passar fint till julens och vinterns kalas. Unna dina gäster godaste cheddarknäcke!...

jul-lchf_anne_aobadia_foto_emma_shevtzoff-3

Janssontarteletter

1. Kör mandelmjöl och sesamfrön i mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en deg. Tryck degen i formarna och nagga botten med gaffel, låt vi...

littenbullar

Julköttbullar

Saftiga julköttbullar som förgyller julbordet! Lär dig ett enkel trick för att få klotrunda bullar utan stekos!...

liten_chevre

Chèvrefikon med parmaskinka

Överraskande gott litet tilltugg att njuta av till höstens och julens kalas! Bjud på Chèvrefikon med parmaskinka i år....

majonnäs

Majonnäs

Frossa i majonnäs!  Gör din egen hemlagade majonnäs som du kan variera efter humör. Kryddigt, asiatiskt eller friskt? Varsågod, världens enklaste majo...

jul-lchf_anne_aobadia_foto_emma_shevtzoff-1

Vit LCHF-glögg

1. Koka upp vattnet med kryddorna. Koka tills hälften återstår. Låt svalna och dra i minst ett dygn. 2. Sila. Tillsätt vin och konjak, och eventuell s...

dsc_1119_s

Hemgjord glögg smaksatt med granatäpple

Att göra egen glögg är inte så svårt! Här kommer en variant smaksatt med lite granatäpple!...

Sillar_utan_duk-2

Gräslök- och vitlökssill

Inlagd sill: Koka upp ättikan, vattnet och sötning tills den löst sig. Låt svalna. Skölj sillfiléerna och skär dem i bitar. Skär lök, morot och ingefä...

Sillar_utan_duk-2

Pepparrotssill

Inlagd sill: Koka upp ättikan, vattnet och sötning tills den löst sig, låt svalna. Skölj sillfiléerna och skär dem i bitar. Skär lök, morot och ingefä...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!