Test: 5 x färdigbuljonger

Guide  

Dags för ett värmande buljongkok? En riktigt bra buljong kan vara pricken över i eller utgöra hela själen i en riktigt god soppa eller gryta. Men hur bra är buljongerna som säljs i butik? Matkärlek har testat fem olika färdigbuljonger.

Av Anna Sandahl

Kung Markatta

 

KYCKLINGBULJONG – Kung Markatta

  • Mängd: 66 g (6 st tärningar)
  • Pris: 14,95 kr
  • Jmf pris/100 g: 23 kr
  • Näringsvärde per dl: E 6 P 0 F 0 K 1
  • Saltmängd: 0,9 %

Innehåll: Havssalt, majsstärkelse, glukossirap, palmolja, kycklingköttspulver, kycklingfett, rostad lök, jästextrakt, koncentrerad grönsaksjuice, selleri, karamelliserat socker, gurkmeja, libbstickeblad, vitlök, korianderfrön, rosmarin, palsternacka, tomater, solrosolja, libbsticka och ingefära.

Ursprung: Tyskland

Plus: Har en fin färg, djup doft och en rund smak som känns salt och milt pepprig. Blandar sig fint i grytan. Helt gjord på ekologiska råvaror – buljongen är både EU-ekologisk och klimattransportkompenserad.

Minus: Oavsett hur ekologisk, naturlig och klimatkompenserad den är så är innehållsförteckningen ingen höjdare. Den smakar lite jäst och känns mer som en allmänbuljong än en kycklingbuljong. Karamelliserat sockret hade inte behövts.

Betyg: 2

Renee Voltaire

 

LANTBULJONG (Hej Bombay!) – Renée Voltaire

  • Märke: Renée Voltaire
  • Mängd: 175 g
  • Pris: 69,95 kr
  • Jmf pris/100 g: 40 kr
  • Näringsvärde per dl: E 4 P 0 F 0 K 1
  • Saltmängd: 0,8 %

Innehåll: Havssalt, grönsaksmix, paprika, maltodextrin av potatis, kummin, curry, koriander, gurkmeja, fänkål, bockhornsklöver, spiskummin, ingefära, lök, paprika, vitlök, kanel, chili, ingefära, citrusextrakt, citrongräs, ramslök, kardemumma, gurkmeja, kanel och chili.

Ursprung: Holland

Plus: Häftigt och annorlunda koncept med kryddning från det indiska köket. Innehåller inget socker – i stället har man bombat på med många spännande kryddor och örter. Ekologisk. Fin färg.

Minus: Idén är kul men misslyckas tyvärr helt. Det här är ingen buljong utan en kryddblandning (vilket det står att den också kan användas som). Alldeles för skarpa och starka smaker. Dessutom ger den en konstig hinna och är lite för dyr.

Betyg: 1

 

Naturcompagnie

HÖNSBULJONG – Naturcompagniet

  • Märke: Natur compagnie
  • Mängd: 88 g (8 st tärningar)
  • Pris: 22,95 kr
  • Jmf pris/100 g: 26 kr
  • Näringsvärde per dl: E 7 P 0 F 0 K 1
  • Saltmängd: 0,8 %

Innehåll: Havssalt, glukossirap, majsstärkelse, sheasmör, hönskött, hönsfett, jästextrakt, lök, karamelliserat socker, gurkmeja, örter, selleri och vitlök.

Ursprung: Tyskland

Plus: Smakar stort, brett och mycket fågel. Buljongen är precis lagom salt och djup och har en härlig doft och gul färg. Sheasmöret ger en tydlig, fin lenhet. Ekologisk. En av smakfavoriterna i testet.

Minus: Synd med både glukossirap, majsstärkelse och karamelliserat socker på ingredienslistan, för i övrigt är det här en mycket bra buljong.

Betyg: 4

 

BONG

KÖTTBULJONG – Gustaf BONG

  • Mängd: 120 g (12 st tärningar)
  • Pris: 17,95 kr
  • Jmf pris/100 g: 15 kr
  • Näringsvärde per dl: E 5 P 0 F 0 K 0
  • Saltmängd: 1 %

Innehåll: Salt, potatisstärkelse, palmfett, jästextrakt, nötköttsextrakt, animaliskt fett, rostad lök, naturlig arom och kryddor.

Ursprung: Sverige

Plus: En mörk och mustig köttbuljong som av någon anledning för tankarna till julens dopp-i-grytan. Smakar nästan stekt sidfläsk. Fetman gör den lite flottig men lyfter fram kryddorna och köttsmaken. Gott att ana den rostade löken.

Minus: Lite väl fet. Hade kunnat innehålla lite fler örter och kryddor. Behövs verkligen palmfettet? Dosera den här med måtta – ger kraftig sälta!

Betyg: 3

 

 

Scandinavian Organics

FÄRSK EKOLOGISK GRÖNSAKSBULJONG – Scandinavian Organics – BÄST I TEST!

  • Märke: Scandinavian Organics
  • Mängd: 500 ml
  • Pris: 30 kr
  • Jmf pris/100 ml: 6 kr
  • Näringsvärde per dl: E 18 P 0 F 0 K 4
  • Saltmängd: 0,3 %

Innehåll: Vatten, palsternacka, morötter, gul lök, tomatpuré, vitpeppar, lagerblad, vitlök, timjan, rosmarin, fänkål, libbsticka och salt.

Ursprung: Sverige

Plus: Den här buljongen sticker ut. Även bortsett från undantaget att den är färsk så smakar detta helt naturliga recept med klassiska, KRAV-märkta, svenska buljonggrönsaker nästan hemlagat. Fin färg, bra konsistens och lagom kryddig. Lyfter säkerligen de flesta grytor till nya höjder.

Minus: Det krävs även en hel burk för en gryta eller soppa då den är ganska utspädd, vilket gör den dyr.

Betyg: 5


 

Pass på!

De flesta buljonger kan innehålla spår av sådant som ägg, skaldjur, fisk, soja och mjölk. Så släng ett extra öga på etiketten i butiken!

 


Om testet:
Tyvärr innehåller många färdigbuljonger mest socker och tillsatser, särskilt torrbuljongerna som säljs som pulver. Redaktionen rekommenderar därför i första hand att köpa färsk, ekologisk buljong eller göra egen.

Relaterat innehåll

Bild 3

Så gör du egen buljong

  En riktig, smakfull buljong gör gott i kroppen nu när kylan smyger sig på. Även om det tar lite tid att göra egen buljong så krävs det inte ...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!