Var handlar man allt?

Blogginlägg  

Det undrade min bonusfarmor i sommarstugan i somras. Jag hade med mig ett ex av Matkärlek till henne. Hon bläddrade nyfiket igenom tidningen och läste med stor öppenhet och fascination. Alla recept såg så goda ut! Och så hälsosamt allt verkade. Men vad innehöll recepten egentligen? Fiberhusk?  Vad är pofiber? Skillnad på vaniljpulver och vaniljsocker?  Var köper man dessa produkter? Behöver man gå på hälsokost för att få tag på dem? Många bra frågor och funderingar och så naturliga.

Hur många hade hört talas om eller använt Fiberhusk (malda psylliumfröskal) och Pofiber tidigare, innan de började med lågkolhydratkost? Tidigare har ett begränsat antal människor använt produkterna till glutenfri bakning men nu används de desto flitigare i många recept med mindre kolhydrater.

När man väl får veta att de finns på de flesta mataffärer, särskilt de stora kedjorna är det inte alltid så lätt att sedan hitta rätt i butiken. Därför tänkte jag berätta lite mer om vad de vanligaste produkterna är för något och var man oftast hittar dom i livsmedelsbutiken.

Vi börjar med klassikern Fiberhusk.

Fiberhusk – består av malda skal från psylliumfrön. Denna vara går även att köpa under namnet Psyllium, den brukar vara billigare, de olika märkena kan dock skilja något i vätskebindande förmåga. Psylliumfröskal innehåller lösliga fibrer som Theres  tidigare har tagit upp och som kan ha en positiv effekt på IBS-magen. Den kan användas i glutenfri bakning, kolhydratsnål bakning och matlagning (fungerar bra som bindemedel i tex pannbiffar och kan ersätta ägg i recept) och som fibertillskott. Ofta krävs endast någon-några matskedar Fiberhusk i ett recept.  Både Fiberhusk och Psyllium hittar du på den glutenfria hyllan i butiken.

Pofiber – är torkade fibrer från potatis och det är en kombination av lösliga och olösliga fibrer. Det fungerar ungefär som ovanstående produkter. Pofiber innehåller ca 70 % kostfiber och används i större mängd än Fiberhusk, här pratar vi mer om deciliter än matskedar. Pofiber innehåller 17 gram kolhydrater per 100 gram (1dl Pofiber = väger ca 17 gram). Både fiberhusk/psyllium och Pofiber är neutrala i smaken. Även Pofiber återfinns på den glutenfria hyllan.

Vaniljpulver – Inte att förväxla med vaniljsocker eller ännu värre vanillin. Vaniljpulver består endast av malda vaniljstänger. På en av sockerproducenternas hemsida kan man läsa att vaniljaromen i vaniljsocker är en blandning av naturidentisk vaniljarom som utvinns ur granved (lignin) och vanilj från äkta vaniljstänger. Även om äkta vaniljpulver kan tyckas vara lite dyrare så behöver man mindre mängd för samma smak. I alla recept där vaniljsocker används så kan man byta ut det mot mellan en fjärdedel och hälften så mycket äkta vaniljpulver för att få lika mycket vaniljsmak Vaniljpulver passar bra som smaksättning i yoghurt, smoothie, bakning, kaffe eller varför inte i vispgrädden. Vaniljpulver hittar du på hyllan med ingredienser för bakning.

Mandelmjöl, kokosmjöl och hasselnötsmjöl är andra vanliga ingredienser i bakning. Det är även linfrön, sesamfrön, solroskärnor och pumpafrön som ofta används i spröda frökex. Mjölsorterna och fröna står ofta nära varandra på hyllan i affären, det kan dock variera i olika butiker. De har lite olika bakegenskaper att vara medveten om. Jag gjorde en alldeles förträfflig blodpudding efter Birgitta Höglunds recept där rågmjölet var utbytt till kokosmjöl och Pofiber. Det går även att göra sitt eget nötmjöl, men mer om det längre fram.

Man behöver givetvis inte äta något av detta när man äter en hälsosam lågkolhydratkost, men de är bra alternativ när man vill minska på kolhydraterna men samtidigt äta bröd, paj eller baka ibland.

Vilka fler livsmedel tyckte ni var svåra att hitta i mataffären när ni la om kosten?

 

/Eva

 

Relaterat innehåll

pfi_11274_3

Linfrön mumma för IBS-magen

För några veckor sedan publicerade SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) kommentarer på en systematisk översikt om behandli...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!