Tre fräscha gröna julrätter
BlogginläggEn grönare jul är inte alls fel. I alla fall om vi pratar om vad som ska finnas med på julbordet. Ute vill jag gärna ha en vit jul. Jag gillar verkligen vintern och skidåkning. Det känns minsta sagt märkligt när det är nästan är samma temperatur under julen som det är på midsommar.
Jag och min vän Berit tränar inför En Svensk Klassiker och först ut är Öppet spår den 28 februari. Hittills har det blivit 46 km i Högbo Bruk, Vasaloppsscentret som har konstfrusna spår. Mer behövs men vi varierar med styrketräning, löpning och gruppträning.
Jag brukar hitta på lite nya gröna rätter varje jul och i dag lagade jag en Rödkålssallad med valnötter och granatäpple, Grönkålsgratäng med parmesanost och Brysselkål med rödlök och cashewnötter.
Förra veckan så skrev jag om Kålrotslådan som har funnits på vårt julbord i mer än 20 år. En läsare på Facebook skojade och sa ”det är väl julbord och inte fångläger”. Jag håller med om att det låter rätt simpelt med kålrot till jul men faktum är att det är en underbart god rätt. Och enkel. Den skulle inte ha hängt med så länge om den vi inte gillade den så mycket. I år ä den både gluten- och mjölkfri. Du hittar receptet på Kålrotslådan HÄR.
Rödkålssallad med valnötter och granatäpple
Ingredienser
400 rödkål
2 msk olivolja
1,5 msk vitvinsvinäger (eller rödvinsvinäger)
Örtsalt
Grovmalen svartpeppar
0,5 dl granatäppelkärnor
50 g valnötter
Gör så här
Strimla rödkålen fint
Blanda olivolja och vinäger med kryddor och salt
Blanda ner i rödkålen
Blanda ner valnötter och granatäppelkärnor
Låt gärna salladen stå ett dygn
Smaka ev av med mer vinäger, örtsalt och svartpeppar
Grönkålsgratäng med parmesanost
Ugn 200 C
Ingredienser
250 renskuren grönkål i bitar (du skär bort den grova bladnerven i mitten)
Smör eller kokosolja till bryning av kålen och smörjning av form
100 gram riven parmesanot
3 stora eller 4 små ägg
2 dl vispgrädde
1 msk Renée Voltair grönsaksbuljong
Grovmalen svartpeppar
Örtsalt
Gör så här
Bryn grönkålen så att den mjuknar lätt
Vispa ägg, grädde och blanda i parmesanosten och kryddor
Lägg den i en smord form
Häll äggsmeten ovanpå och grädda ca 20 minuter.
Brysselkål med rödlök och cashewnötter
Ingredienser
300 g brysselkål
3 små röda lökar
0,5 dl grovhackade cashewnöter
Smör eller kokosolja till stekning
0, 5 dl hackad gräslök, jag brukar alltid ha frysta kryddor och örter att kunna plocka fram
Grovmalen svartpeppar
Örtsalt
Gör så här
Förväll några minuter om du använder färsk brysselkål
Under tiden så kan du rosta cashewnötterna i torr panna om du vill men det är valfritt
Skala och klyfta rödlöken
Bryn brysselkål och rödlök
Krydda och tillsätt gräslök
Blanda i cashewnötter
Julkramar till er!
Marie