Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/tva-varianter-pa-knack/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Två varianter på knäck

Blogginlägg  

Jag har landat i min livsstil med en form av lågkolhydratskost/lchf/paleo och känner inte längre något behov av att ta “avsteg” eller att “unna” mig saker fyllda av raffinerat socker, gluten osv. Jag har aldrig mått så bra som sedan jag la om min kost och vill inte byta ut det för allt i världen.

Sen så vill jag så klart kunna äta gott, men inte på bekostnad av mitt välmående. Därför försöker jag hela tiden hitta nya bättre alternativ till mina gamla favoriter. Senaste objektet för min jakt på bättre alternativ har varit knäcken och jag har fått till det till slut och så klart vill jag dela med mig till er!

Om du är nyfiken på fler paleo/lchf-vänliga recept så besök gärna min andra blogg: Clean Eating by Annika

clean eating knäck

Jag har prövat mig fram till två olika varianter. Den ena passar dig som föredrar mejerifritt och är ok med honung och kokossocker, alltså liberal paleo. Honung påverkar visserligen blodsocker (som vanligt socker) men du får en massa nyttigheter med på köpet. Det andra receptet är mer anpassat till lchf och innehåller grädde och sukrin sirap, som är en relativt ny variant av betningsmedlet sukrin som är i form av sirap. Personligen så tycker jag att naturlig honung är bättre än sötningsmedel, men vi är alla olika och du vet vad som passar dig bäst.

Paleo-knäck

 • 2,5 dl kokosgrädde
 • 1 dl kokossocker
 • 1 dl honung
 • 2 msk kokosolja

Lchf-knäck

 • 2,5 dl grädde
 • 1 dl sukrin gold
 • 1 dl sukrin sirap gold
 • 2 msk smör

Gör så här:

Blanda sötning, honung/sirap och kokosgrädde/vispgrädde i en tjockbottnad stor kastrull. Låt koka upp och rör under tiden. Sänk sedan värmen och låt småputtra/sjuda. Glöm inte att röra då det lätt bränner fast annars. Koka 20-45 min tills smeten har blivit seg. Om du använder termometer så ska knäcken visa 122-130 grader beroende på hur mjuk resp hård du vill ha den.

Vid 122°C blir knäcken ganska mjuk, vid 125°C hård på ytan men seg i mitten och hårdade ju högre temperatur du låter den få.

Har du ingen termometer så kan du använda dig av kulprovet för att avgöra när knäcken är klar. Ta ett glas med kallt vatten och häll i en klick/tsk av knäcksmeten. Om knäcken går att forma till en kula så är den klar. Annars, koka en stund till och gör om testet.

När klar så dra av kastrullen och häll upp smeten i knäckformarna. Du kan så klart ha i lite hackad mandel i knäcken om du vill.

Låt svalna i rumstemperatur eller kylen. Förvara sedan i en burk med bakplåtspapper mellan lagren så att formarna inte klibbar ihop.

En sats blir ca 45 st. Näringsvärde per knäck:

Knäck med honung: kcal: 31, Kh: 4,4 gr, P: 0,1 gr, F: 1,8 gr

Knäck med sukrin: kcal: 28, Kh:0,3 gr, P: 0,1 gr, F: 2,7 gr

Dela gärna receptet på t ex facebook (klicka på knappen under rubriken) för att tipsa andra om de här godingarna 🙂

clean eating jul knäck godis

 

(Visited 16 748 times, 42 visits today)

Relaterat innehåll

Två varianter på knäck

Jag har landat i min livsstil med en form av lågkolhydratskost/lchf/paleo och känner inte längre något behov av att ta "avsteg" eller att "unna" mig s...

 • Recept
 • Reportage
 • Inspiration
 • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!