Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/den-daliga-karaktaren/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Den dåliga karaktären

Aktuellt  

De vet redan.

Vissa vill inte komma på de besök de erbjuds till dietist, vissa kommer men förstår inte vad de gör där. Vad är det för mening när de redan vet hur man ska äta för att gå ner i vikt?

Det är enkelt: Gör av med mer energi än vad du stoppar i dig!

I praktiken fungerar det oftast inte då portionerna blir större än vad de bör, och motionen blir inte av ofta nog. Men de vet ju redan vad felet är.

De har testat det mesta i dietväg, men nu har de kommit till insikt att det inte finns några genvägar. De handlar bara om att äta mindre och röra sig mer. Och låta det ta tid, för snabba viktminskningar håller inte i längden, det vet ju alla egentligen.

När vi börjar samtala om kost är det ofta så att de har försökt med samma kost under lång tid. I början lyckades det, eller för 10 år sedan när de gjorde på samma vis så lyckades det. Men inte nu. Portionerna blir för stora, de förbränner mindre nu, det är därför det gick förr men inte nu.

Eller de vet, men det går inte. Det går inte att stå emot sockersuget. På kvällen kommer suget efter sötsaker och onyttigheter. Det går inte att stå emot.

Vad kan en dietist hjälpa till med när de redan vet? Det handlar bara om att ta sig i kragen och inse att man är mätt innan man känner det och att ta på sig promenadskorna även om man är helt slut efter en lång dag. Att ta tag i den dåliga karaktären. Hur kan en dietist hjälpa till med det? Det är bara personen själv som kan utföra dessa handlingar.

Men tänk om det finns ett annat sätt? Tänk om det inte handlar om dålig karaktär?

Att fortsätta med något under lång tid som inte ger resultat är knappast nyckeln till framgång. Om resultat uteblir är det dags för nytänkande.

Det är då en dietist kan hjälpa till!

Forskningen har gått framåt, nu finns forskning som visar på att det kan fungera minst lika bra att göra tvärtom mot vad man tidigare gjort med maten. För det är så många patienter reagerar: Ska jag göra helt tvärtemot vad jag tidigare gjort? Ja, om man inte lyckas ska man testa annat.

Hur går de då för våra patienter som byter lättprodukter mot helfeta mejeriprodukter, pasta mot grönsaker och smörgås mot äggfrukost? Jo, det går för det mesta alldeles utmärkt.

Men är det så lätt att göra tvärtom? Nej, det är det sällan.

För den som själv söker upp en ny metod för att gå ner i vikt så kan det kännas enkelt med en lågkolhydratkost. För den som inte tror på det, men som får kunskap av en dietist om en ny kosthållning kan det ta lite mer tid. Det kan ta tid att genomföra förändringarna då man tycker det känns helt fel, när man hela livet lärt sig något annat.

När de lyckas är glädjen stor! Tänk att man trodde att det var den dåliga karaktären som låg bakom, när det egentligen var att man inte hade kunskapen för att göra rätt.

Vi hoppas att vi som dietister ska kunna ge människor kunskap för att välja rätt, men rätt kanske inte är vad någon hade tänkt sig från början.

 

(Visited 400 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!