Om mig

anne-bild

Vem är jag? Och varför denna hemsida?
Den korta versionen lyder så här: Hemsidan är till för dig som gillar matkärlek och är nyfiken på mera matkärlek á la LCHF. Själv är jag passionerad hemmakock, journalist och receptmakare som aldrig tröttnar på att experimentera i köket och älskar att laga mat till stora sällskap! Är också en fena på att koka soppa på en spik. Loppisprylsamlare av rang. Sambo och mamma till 3 vuxna döttrar. Bor i Helsingborg, är gammal Lundabo och född i Frankrike. Just nu är jag 55 år och arbetar huvudsakligen som frilansjournalist. Men under hela tre år jobbade jag heltid med att skapa recept för Dietdoctor.com (Kostdoktorn.se).

Den längre versionen lyder så här: Jag har alltid lagat mat, som ansvarstagande storasyster var det alldeles självklart att redan vid tioårsåldern hjälpa till i köket. När jag sedan själv blev mamma, endast 20 år gammal och nybliven student, blev det lika självklart att laga all mat från grunden. Det fanns inte på kartan att äta ute eller köpa halvfabrikat. Plånboken tillät inga sådan utsvävningar.
Jag utbildade mig till journalist och fick jobb på en stor dagstidning redan som 25-åring. Där jagade jag scoop i över 20 år. Det var inte förrän när jag lämnade den skånska tidningsdraken Sydsvenskan för att jobba med magasin inom Aller media som jag blev matjournalist.
2012, halkade jag in i lågkolhydratvärlden. Helt av en slump och utan egen förskyllan. Jag erbjöds ett nytt redaktörsjobb. Jag skulle starta ett nytt magasin om sambandet mellan mat och hälsa. Tydligt fokus var LCHF – Low Carb High Fat – och inspirationskällan var en norsk förlaga som hette Mat og Helse. Nya tidningen kom att heta just så, fast på svenska: Mat & Hälsa.
När jag fick jobbet bestämde jag mig omgående att lägga om min kost. För en redaktör måste leva som hen lär. Trovärdighet är A och O. Jag gjorde min hemläxa och läste på om lågkolhydratkost i allmänhet och LCHF i synnerhet och började konsekvent att skippa allt som innehöll socker, gluten och onödiga kolhydrater. Det blev ägg till frukost i stället för gröt och Proviva, grönsaker som växer ovan jord till lunch och middag i stället för pasta, ris och potatis. I stället för bröd åt jag fröknäcke och jag slutade att äta frukt i tid och otid som mellanmål.
Så vad hände? Jag gick ner 6–7 kilo direkt och kände mig piggare och starkare än någonsin. Jag har alltid varit ett riktigt energiknippe utan krämpor eller sjukdomar. Jag var nästan 50 år och kände mig som 30.
Jag upplevde också en ny, harmonisk känsla av välbefinnande och mitt blodsocker blev mycket jämnare. Det var helt enkelt mycket skönt att slippa planera ätandet var tredje timme och bara äta när jag faktiskt var hungrig på riktigt. Inte bara sugen. För mig blev det ingen uppoffring att lägga om kosten. Bara vinster. Ett privilegium, inser jag idag.
Men sedan tog det roliga slut när Mat & Hälsa lades ner trots att den gick hem och sålde bra. Vad skulle jag hitta på nu? Detta var hösten 2013.
Jag bestämde mig för att skriva en LCHF-kokbok som inte skulle likna någon annan – snygg, välgjord och med riktiga recept. För människor som i första hand vill må sitt bästa jag. Inte bara jaga kilon.
Jag ville även visa att det inte behöver vara krångligt att laga bra lågkolhydratmat och leva hälsosamt! När Matkärlek kom ut sommaren 2014 blev den en omedelbar succé och det beror inte bara att det blev en riktigt lyckad bok med fantastiska bilder av Emma Shevztoff utan även för att Andreas ”Kostdoktorn” Eenfeldt gillade den skarpt. Han skrev att det kunde vara den bästa LCHF-boken hittills! Läs mer här.
Mindre ett är år senare, våren 2015, fick jag chansen att starta ännu ett lågkolhydratmagasin som fick heta just så – Matkärlek. Tidningen gick bra men tyvärr gick förlaget bakom i konkurs efter ett år. Där emellan skrev jag uppföljaren Mera matkärlek som kom ut till vintern 2015/2016. Både Matkärlek och Mera matkärlek har sålt slut men i december 2017 gav jag ut min tredje kokbok Vardagsgott! som du kan beställa här bland annat.
Det var mycket om tidningar och böcker. Så du kanske undrar jag gör idag? Jag fortsätter att sprida min version av LCHF-mat och matkärlek och är en del av teamet bakom Dietdoctor.com och Kostdoktorn.se. Jag skapar recept som publiceras digitalt och når enormt många fler än vad böcker och tidningar någonsin kan göra. Det är ganska fräckt, tycker jag.
Som jag skrev ovan är jag född och uppvuxen i Frankrike. Jag flyttade till Sverige och Lund som 13-åring och bor i Helsingborg sedan sommaren 2008. Några år tidigare hade jag träffat mannen i mitt liv. Vi har vars tre barn, som alla är vuxna nu. Mitt liv kretsar och har alltid kretsat kring detta med att jobba. Jag har inga andra laster än att jag just gillar att jobba. Brukar presentera mig som arbetsnarkoman. Lite skämtsamt men ändå med en gnutta allvar.
För jag gillar att driva projekt även privat. Renovera lägenheter, träna, resa, skaffa hund eller gå på loppis. Jag har ett stort intresse för människor men oxå ting och heminredning. Jag har genom åren samlat på mig oerhörda mängder retroprylar – möbler, lampor, glas och porslin, vilket kommer väl till pass när man ska syssla med det jag gör idag – laga, stajla och plåta mat på ett personligt och inspirerande sätt.
Att få inspirera andra människor runt om i världen och Sverige till bättre matvanor och hälsosammare livsstil – det är riktigt stort!
Du som varken läst mina magasin eller bläddrat i mina böcker undrar kanske hur min matfilosofi ser ut? Är det strikt LCHF, liberalt eller bara sådär lagom inställsamt lowcarb? Jag skulle vilja att det är allt detta och inget.
Det är riktig mat, riktiga råvaror och en stort portion matkärlek. LCHF när den är som bäst! Inget socker, gluten, tillsatser och sötningsmedel. Jag lagar mat från grunden och utgår från säsong. Mat från grunden? Låter svårt och komplicerat, tänker du kanske. Nej, tvärtom, menar jag. Det är när man skippar dålig snabbmat och halvfabrikat som det blir enkelt att laga bra mat.
All min mat – vare sig det finns i böcker, magasin eller här på Kostdoktorn – är lagad och plåtad hemma hos mig i en vanlig 70-talslägenhet med standardkök. Vilket också kan förklara varför den går hem i stugorna!
Du får gärna höra av dig om det är något annat du undrar över?! Mejla anne@matkarlek.nu eller ring 0793 36 20 60

(Visited 2 027 times, 1 visits today)