Auberginegratäng

Gillar du Janssons frestelse kommer du att bli salig när du sätter tänderna i auberginegratängen med lök och fetaost!
Antal: 6 portioner
  • Energi: 420 kcal
  • Protein: 12 gram/portion
  • Fett: 35 gram/portion
  • Kolhydrater: 12 gram/portion

Ingredienser

  • 2-3 auberginer, 800-1000 g
  • 3–4 gula lökar
  • 2 msk olivolja eller smör till stekning
  • 1 paket fetaost, 150 g
  • salt, peppar
  • 1 tsk mynta, torkad
  • ½ dl persilja, finhackad
  • 1 dl riven ost
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

1. Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Lägg på en ugnsplåt med bakpapper underst. Baka i ugnen på 200 grader tills de fått fin färg.

2. Skär under tiden löken tunt, jag brukar använda matberedaren. Stek löken på medelhög värme – ungefär som när du gör Janssons. Löken ska brynas utan att bli bränd. Salta och peppra.

3. Lägg ett lager ugnsbakade aubergineskivor i en form, sedan hälften av den stekta löken, mynta, persilja och 100 gram söndersmulad fetaost. Lägg på ett sista lager aubergine och resten av löken. Avsluta med ytterligare fetaost och den rivna osten överst.

4. Häll över grädden och ställ formen i ugnen på 220 grader minst 30 minuter tills gratängen fått fin färg och grädden bubblar.

Receptförfattare:

Fotograf: EMMA SHEVZTOFF

Relaterat innehåll

Chèvrefikon med parmaskinka

Överraskande gott litet tilltugg att njuta av till höstens och julens kalas! Bjud på Chèvrefikon med parmaskinka i år....

Grönkålssallad med chèvre och granatäpplekärnor

1. Hacka grönkålen i lagom stora bitar. Lägg kålhacket i en skål, tillsätt salt, peppar och rapsolja. Rör om. Stek på medelhög värme några minuter ell...

Laxbiffar med limeaioli

Smarrig vardagsrätt med lyxkänsla. Ett av Åses populära laxrecept!...

Moussaka

Börja med skära auberginerna i centimetertjocka skivor, lägg ut dem på en ugnsplåt med bakpapper, salta. Baka i 175 grader 20 minuter eller tills skiv...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!