Auberginegratäng
- Energi: 420 kcal
- Protein: 12 gram/portion
- Fett: 35 gram/portion
- Kolhydrater: 12 gram/portion
Ingredienser
- 2-3 auberginer, 800-1000 g
- 3–4 gula lökar
- 2 msk olivolja eller smör till stekning
- 1 paket fetaost, 150 g
- salt, peppar
- 1 tsk mynta, torkad
- ½ dl persilja, finhackad
- 1 dl riven ost
- 2 dl vispgrädde
Gör så här
1. Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Lägg på en ugnsplåt med bakpapper underst. Baka i ugnen på 200 grader tills de fått fin färg.
2. Skär under tiden löken tunt, jag brukar använda matberedaren. Stek löken på medelhög värme – ungefär som när du gör Janssons. Löken ska brynas utan att bli bränd. Salta och peppra.
3. Lägg ett lager ugnsbakade aubergineskivor i en form, sedan hälften av den stekta löken, mynta, persilja och 100 gram söndersmulad fetaost. Lägg på ett sista lager aubergine och resten av löken. Avsluta med ytterligare fetaost och den rivna osten överst.
4. Häll över grädden och ställ formen i ugnen på 220 grader minst 30 minuter tills gratängen fått fin färg och grädden bubblar.
Fotograf: EMMA SHEVZTOFF