Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/du-ar-vad-du-ater/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

”Du är vad du äter”

Aktuellt  

Shrimps
Får det vara en cesium-cocktail..?

Beroende på hur vi äter får vi i oss olika miljögifter. Nu är det bevisat att rika människor har finare gifter lagrade i kroppen än fattiga människor. Det skriver sajten Grist.org som citerar en rapport från brittiska universitetet Exeter.

Beroende på inkomst äter vi olika sorters mat. Det gör att mängden tungmetaller och gifter som lagras i våra kroppar skiljer sig mellan olika samhällsgrupper. Hos de som definieras som ”fattiga” har kroppen högre nivåer av bly, kadmium och bisfenol som kommer från rökning och konservburksmat.

Hos de ”rika” finns i stället lagrat kvicksilver, arsenik, tallium och cesium, vilket vi främst får vi oss via fisk och skaldjur. I samband med Tjernobylkatastrofen föll cesium över Sverige och i dag finns förhöjda halter i ren-, rådjurs- och älgkött samt i vilda bär och insjöfisk, skriver Dagens Industri. Rika människor har också högre halter oxybenzone, som kommer från olika solkrämer. Läs mer här.

FOTO: Benreis/Wikimedia Commons

(Visited 90 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!