Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/kemikaliematen-dodar-oss/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Kemikaliematen dödar oss

Aktuellt  

Bland de fem vanligaste dödsorsakerna på jorden finns kemikalier från industri och jordbruk, enligt en FN-rapport. Dags att börja handla ekologiskt, eller?

Den ökande användningen av kemikalier leder i dag till en miljon dödsfall varje år, skriver svt.se. För sajten förklarar Åke Bergman, professor i miljökemi på Stockholms universitet, att vi i vår vardag har ständig direktkontakt med farliga ämnen.
– Vi har inte koll på kemikalierna som går, från industrierna, rakt ut i samhället. Inte ens de produkter som vi använder direkt på kroppen vet vi vad de innehåller. Många litar nog på, och tror att myndigheterna har kontroll men det har de inte, säger han.

En stor del av problemet ligger i att jordbruksproduktionen ofta flyttas från i-länder till tillväxtländer för att bli billigare – där reglerna för att använda kemikalier inte är lika strikta. Fortsätter användningen i nuvarande takt kommer tillverkningen av kemikalier öka med 40 procent i Afrika och Mellanöstern fram till år 2020 – och 33 procent i Latinamerika.

FN:s miljöprogram UNEP kräver en förändring och menar tillsammans med WHO att det är dags att bygga upp en grön ekonomi. En bättre kemikaliehantering i jordbruket skulle faktiskt ge ekonomiska fördelar.
– Det sorgliga är att industrin vet vad de stoppar i sina produkter. Sen går det åt fullständigt gigantiska summor pengar för att forskare ska hitta kemikalierna ute i samhället – som industrin redan vet finns där, säger Åke Bergman till svt.se.

Ett första steg bort från kemikalierna är att välja ekologiskt, tycker vi på Matkärlek.

Läs hela artikeln här.

(Visited 73 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!