Rödbetssoppa med rotselleri och chèvrekräm

- Energi: 380 kcal
- Protein: 7 gram/portion
- Fett: 32 gram/portion
- Kolhydrater: 15 gram/portion
Ingredienser
- 100 g rotselleri
- 500 g rödbetor
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk smör
- 3 msk olivolja
- 7 1⁄2 dl kycklingbuljong
- pressad saft från 1⁄2 citron
- 1 tsk flingsalt
- 1 dl chèvrekräm*
- 1⁄2 dl rostade pumpakärnor
- 1 msk rosmarinolja
- 1 tsk salt, gärna tryffelsalt
- 1 tsk salt, gärna tryffelsalt
Gör så här
Skala grönsakerna och skär dem eventuellt i mindre bitar • Riv allt på ett rivjärn eller i en matberedare • Hetta upp smör och olja och låt smöret bli brynt • Lägg i de rivna grönsakerna och fräs i 5 minuter, rör om då och då • Häll på buljongen och låt grönsakerna koka tills de är mjuka • Mixa med stavmixer till en slät soppa • Smaka av med pressad citron och salt • Servera med chèvrekräm, rostade pumpakärnor, rosmarinolja, lite tryffelsalt och citronskal.
* Så här gör du chèvrekräm: Mosa ihop 100 g chèvre och 2 dl crème fraiche. Det motsvarar cirka 3 dl kräm. Resten kan du använda som smakförhöjare i soppor och såser eller som pålägg på fröknäcke och LCHF-bröd.
Fotograf: Frida Wismar