Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/sommaren-fredagsmys-sju-dagar-i-veckan/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

”Sommaren – fredagsmys sju dagar i veckan”

Aktuellt  


”Handen på hjärtat, nog har det blivit lite mycket rosévin, chips och glass i sommar? Jag tror jag har sett hundratals instagrambilder på öl- och vinglas i motljus. En sommar bestämde vi oss för att byta socker mot äventyr.” Så skriver journalisten Hillevi Wahl i en debattartikel på SVT.se.

Hillevi Wahl ifrågasätter i sin artikel svenska folkets tendens att belöna både oss själva och våra barn med socker. Detta beteende eskalerar under somrar, semestrar, helger och lov då vi vill ”unna oss” eller vara snälla och generösa. Men hur snällt är det att plötsligt chocka barns blodsockerkurvor med en massa sötsaker?

”Bedövar barnen”

”Vi unnar oss. Varenda dag. Det är fredagsmys sju dagar i veckan. För när de vuxna får rosévin så får barnen glass och chips, som någon form av snedvriden klimatkompensation. För att ungarna inte ska klaga på att de vuxna dricker, kan tänkas. Vi bedövar oss själva – och sedan bedövar vi barnen. Resultatet har vi sett på badstränderna och utomhusbaden i sommar: Tjocka barn och tjocka vuxna”, skriver hon.

Bytte socker mot äventyr
Men Hillevi ville testa en alternativ väg. Hon beskriver därför hur hon i stället bestämde sig för att byta socker mot äventyr med familjen:
”I stället för att belöna oss med socker, trösta oss med socker, muta oss fram med socker och allt annat vi använder socker i vardagen till – så testade vi att göra tvärtom. Vi belönade oss själva och barnen med äventyr. I tre månader testade vi femtiotre sporter.”
”Barnens självförtroende växte med varje ny utomhusäventyr vi testade, alla blev starkare i kroppen och vi som behövde gick ner i vikt.”
Vad tycker du? Har det gått för långt? Hur gör du? Kommentera gärna.

Läs hela artikeln på SVT.se.

Foto: Becco, Sxc.hu

(Visited 118 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!