Nötmjöl – hälsokälla eller hälsofälla?
Hälsa
Effekterna på kroppen omtvistade
Hasselnötsmjöl, mandelmjöl och kokosmjöl har gjort succé som alternativ till det vanliga mjölet i bakning och matlagning. Samtidigt har det blossat upp en diskussion om hur bra nötmjöler egentligen är för oss.
På hälsosajten Empowered Sustenance granskas särskilt mandelmjölet under rubriken 5 anledningar att undvika mandelmjöl. De värsta ”fällorna” med mandelmjölet förklaras där vara att:
• när vi äter nötter i pulveriserad form får vi i oss mycket mer än vad vi själva uppfattar
• nötter är rika på fleromättade fettsyror som saktar ner ämnesomsättningen och har inflammerande effekt på kroppen
• fettet i mandlar inte tål upphettning, då det vid hetta förvandlas till oxiderade fettsyror, fria radikaler som skadar kroppens celler
• mandlar är rika på oxalater som kan förvärra symptomen hos de som lider av exempelvis magkatarr, magsår eller ADHD
• det inte innehåller lika mycket mättat fett som andra nötmjöler som är bättre, framför allt kokosmjöl
Vad tycker du?
Hur fungerar nötmjöler för dig – bra eller dåligt?
Läs inlägget på Empowered Sustenance här.