Konsten att knåpa ihop en kokbok
BlogginläggHur gör man en kokbok? Den frågan får jag ofta och efter storsuccén Matkärlek och dess efterföljare Mera matkärlek från 2014 och 2015 är det många som undrat NÄR tredje boken ska komma.
Nu är det här – Vardagsgott! är min tredje bokbebis! Och det blev en lite annorlunda kokbok jämfört med ettan och tvåan som var stora tjocka volymer med runt 100 recept var.
När det äntligen blev lite tid över för Vardagsgott! bestämde jag mig för att skapa en liten ”goding” där jag kunde samla mina allra bästa recept. Det blev 52 stycken. Ett recept i veckan, tänker jag att man gärna lär sig. Vissa rätter är helt nya, andra kommer från mina tidigare kokböcker och resten från Kostdoktorn.se där jag numera jobbar heltid som receptmakare.
För det är mycket jobb med kokböcker. Det är enorma mängder recept som ska skissas på och provlagas. Eftersom jag är journalist i grunden börjar jag ofta med att just skriva ett slags receptmanus. Ofta kopplat till en idé, känsla eller matupplevelse – sedan provlagar jag några gånger.
Och sedan är det ”bara” att stajla och plåta receptet. Efter 60-70 eller mer har man material till en kokbok. Sedan tillkommer en hel del redaktörsarbete. Recepttexter och övrig manus ska vässas, tvättas och redigeras för att till slut sättas och formges. Denna gång är det Anna Jemsö som skött formgivningen. Hon stod även bakom tidningen Matkärlek.
Med första boken Matkärlek gjorde jag det mesta själv – det vill säga redigering och formgivning. Utom fotot.
För den har Emma Shevtzoff stått för i alla tre böckerna, i tidningarna Mat & Hälsa och Matkärlek som jag var med om att starta och även idag jobbar hon och jag ihop för Kostdoktorn. Hon är ett superproffs!
