Helstekt majskyckling med apelsin och salvia

- Energi: 380 kcal
- Protein: 48 gram/portion
- Fett: 17 gram/portion
- Kolhydrater: 2.5 gram/portion
Ingredienser
- 2 liter vatten
- 6 msk salt
- 1 rejäl kvist rosmarin eller 1 tsk torkad
- 1 rejäl kvist timjan eller 1 tsk torkad
- 2 lagerblad
- 1 hel majskyckling
- 75 g rumsvarmt smör
- 4 vitlöksklyftor, skalade och rivna
- 1 apelsin, rivet skal
- 2 msk pressad saft från apelsinen
- 1 dl finhackad salvia eller 1/2 msk torkad
- 2 dl vitt vin
- 2 dl kycklingbuljong
- 2 msk honung, fast eller flytande, valfritt
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
Gör så här
Koka upp vatten, salt och kryddor och låt svalna • Skölj kycklingen och lägg ner i lagen • Låt stå kallt i minst 12 timmar • Blanda smör, vitlök, saft och skal från apelsinen, salvia och kryddor till ett kryddsmör • Ta upp kycklingen, torka av och smörj in med kryddsmöret • Lägg i en ugnssäker form och häll över vin och fond • Grilla i ugnen tills innertemperaturen är 82 grader – använd termometer intill benet • Ös ofta med skyn som hamnar runt om • Sila ner skyn i en kastrull och låt kycklingen vila • Reducera skyn så att den blir lite tjockare, skeda bort fettet och smaka av med mer apelsinsaft och eventuellt honung • Tranchera kycklingen i filéer, lår och vingar – glöm inte den lilla filén på ryggen • Servera i djupa tallrikar med sås och en fräsch grönsallad eller rotselleripuré till.
Fotograf: Frida Wismar