Köttfärspaj

- Energi: 668 kcal
- Protein: 33 gram/portion
- Fett: 57 gram/portion
- Kolhydrater: 7 gram/portion
Ingredienser
Pajdeg
- 3 dl mandelmjöl
- 0,5 dl skalade sesamfrön
- 1 msk fiberhusk
- 1 tsk salt
- 50 g smör
- 1 st ägg
Köttfärsröra
- 500 g nötfärs
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 msk grillkrydda (utan socker och tillsatser)
- salt & peppar
- 1 buljongtärning eller buljongpulver
- 1 dl passerade tomater
- 150 g lagrad ost
- 3 dl crème fraiche
Gör så här
Pajskalet: Mixa mandelmjöl och sesamfrön i mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp cirka 30 min. Grädda skalet i 200 g i 8 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och sänk ugnen till 175 grader. Ta ut pajen.
Köttfärsröran: Stek köttfärsröran som vanligt. Lägg den färdiga röran i den förgräddande pajen. Toppa med osten blandad med crème fraiche och grädda i mitten av ugnen, ca 20 minuter eller tills oströran fått fin färg!
Tips! Byt ut köttfärsen! Variera pajen i med förslagsvis rökt skinka eller lax av olika slag, ädelost, svamp, spenat och broccoli. Här är ingredienserna till en fin äggstanning:
4 ägg
2 dl vispgrädde
200 gram riven ost
Blanda skinka eller annan huvudingrediens med ost och lägg i skalet. Häll stanningen över. Grädda i cirka 40 minuter.
Fotograf: Pernilla Sjöström