Tre fräscha gröna julrätter

Blogginlägg  

veg julrätter

En grönare jul är inte alls fel. I alla fall om vi pratar om vad som ska finnas med på julbordet. Ute vill jag gärna ha en vit jul. Jag gillar verkligen vintern och skidåkning. Det känns minsta sagt märkligt när det är nästan är samma temperatur under julen som det är på midsommar.
Jag och min vän Berit tränar inför En Svensk Klassiker och först ut är Öppet spår den 28 februari. Hittills har det blivit 46 km i Högbo Bruk, Vasaloppsscentret som har konstfrusna spår. Mer behövs men vi varierar med styrketräning, löpning och gruppträning.

Jag brukar hitta på lite nya gröna rätter varje jul och i dag lagade jag  en Rödkålssallad med valnötter och granatäpple, Grönkålsgratäng med parmesanost och Brysselkål med rödlök och cashewnötter.

Förra veckan så skrev jag om Kålrotslådan som har funnits på vårt julbord i mer än 20 år. En läsare på Facebook skojade och sa ”det är väl julbord och inte fångläger”. Jag håller med om att det låter rätt simpelt med kålrot till jul men faktum är att det är en underbart god rätt. Och enkel. Den skulle inte ha hängt med så länge om den vi inte gillade den så mycket. I år ä den både gluten- och mjölkfri. Du hittar receptet på Kålrotslådan HÄR.

Rödkålssallad med valnötter och granatäpple

Ingredienser

400 rödkål

2 msk olivolja

1,5 msk vitvinsvinäger (eller rödvinsvinäger)

Örtsalt

Grovmalen svartpeppar

0,5 dl granatäppelkärnor

50 g valnötter

Gör så här

Strimla rödkålen fint

Blanda olivolja och vinäger med kryddor och salt

Blanda ner i rödkålen

Blanda ner valnötter och granatäppelkärnor

Låt gärna salladen stå ett dygn

Smaka ev av med mer vinäger, örtsalt och svartpeppar

DSC_0863

Grönkålsgratäng med parmesanost

Ugn 200 C

Ingredienser

250 renskuren grönkål i bitar (du skär bort den grova bladnerven i mitten)

Smör eller kokosolja till bryning av kålen och smörjning av form

100 gram riven parmesanot

3 stora eller 4 små ägg

2 dl vispgrädde

1 msk Renée Voltair grönsaksbuljong

Grovmalen svartpeppar

Örtsalt

Gör så här

Bryn grönkålen så att den mjuknar lätt

Vispa ägg, grädde och blanda i parmesanosten och kryddor

Lägg den i en smord form

Häll äggsmeten ovanpå och grädda ca 20 minuter.

IMG_2195

IMG_2196

IMG_2197

DSC_0854

Brysselkål med rödlök och cashewnötter

Ingredienser

300 g brysselkål

3 små röda lökar

0,5 dl grovhackade cashewnöter

Smör eller kokosolja till stekning

0, 5 dl hackad gräslök, jag brukar alltid ha frysta kryddor och örter att kunna plocka fram

Grovmalen svartpeppar

Örtsalt

Gör så här

Förväll några minuter om du använder färsk brysselkål

Under tiden så kan du rosta cashewnötterna i torr panna om du vill men det är valfritt

Skala och klyfta rödlöken

Bryn brysselkål och rödlök

Krydda och tillsätt gräslök

Blanda i cashewnötter

DSC_0858

Julkramar till er!

Marie

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!