Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/6562-2/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Gott Nytt År från Costa Rica!

Blogginlägg  

 

I skrivande stund befinner jag mig på semester i Costa Rica.

Som ni säkert har märkt älskar jag mat. Jag tycker om att äta mat, läsa om mat, skriva om mat och jag ägnar hela dagarna åt att prata om mat. Mat är helt enkelt en väldigt viktig och stor del av mitt liv. På semester är maten en av höjdpunkterna och jag är inte rädd för att prova lokala varianter av olika maträtter och drycker. Speciellt tycker jag om att prova sådant jag vanligtvis inte äter hemma och jag skiljer på vardag och semester.

Jag tänkte berätta om vad som man vanligtvis äter i Costa Rica.

Frukosten består ofta av något som heter gallo pinto (betyder målad tupp, fast rätten inte innehåller någon fågel…) det är en stir-fry av gårdagskvällens ris och svartabönor, lök, vitlök och hackad paprika. Gallo pinto serveras med ägg, ost och en creme fraiche liknande röra. Denna rätt kan även serveras som lunch och middag. Casado (betyder gift man) är vanlig till lunch och det är ris och bönor som inte är ihopblandade, serverade med kött eller fisk. Som tillbehör till maten äter man ofta majstortillas och stekta kokbananer. Populära grönsaker är bland annat zucchini, zapallo, chayote och ayote.

Kaffe är antagligen den mest populära drycken i landet och det finns flera kaffeplantager. Varma dagar svalkar en Batida (fruktshake). De är gjorda på vatten eller mjölk och frukter som mango, papaya, vattenmelon, ananas, stjärnfrukt, tamarindo med mera. Man kan även hitta Pipas, gröna kokosnötter som man med ett sugrör kan slurpa i sig det hälsosamma kokosvattnet. Andra lokala drycker är till exempel Linaza, en dryck gjord på bland annat linfrön eller Chan som är gjord på chiafrön och citron (denna är jag väldigt nyfiken på att prova!).

Självklart finns det mycket fisk och skaldjur då Costa Rica gränsar till Karibiska havet i öst och Stilla havet i väst och syd. För den som gillar lite mer kryddstark mat välkomnas de karibiska influenserna. Rondón (namnet kommer från engelskans run-down) är en typ av kylskåpsrens, kocken tar vad hen får tag på och gör en gryta, ofta med fisk, kokosmjölk, curry, sötpotatis, taro och annat smått och gott.

!Que aproveche!

/Eva

(Visited 432 times, 2 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!