Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/ar-brod-och-potatis-farligt/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Är bröd och potatis farligt?

Blogginlägg  

LCHF kan för många upplevas som en extrem kosthållning och många tankar finns om att det inte kan vara nyttigt i längden att äta så mycket fett.
För många känns det också svårt att tänka sig att bröd och potatis kan vara så dåligt så att vi ska sluta äta det. Är det farligt att äta potatis? Och är det inte farligt i längden att äta så mycket fett?

Jag vill börja med att säga att det som är den sämsta maten vi äter är socker. Är det så dåligt så att det kan klassas som en hälsofara? Ja, i de mängder vi äter i dagsläget så tycker jag att man kan klassa socker som en hälsorisk. Forskningen hittar fler och fler samband med socker och olika sjukdomar, vilket jag tycker man ska ta på allvar. I förra veckan sände SVT en film, ”Sockerfilmen”, där man kan se sockrets effekt på hälsan hos en individ men också hos befolkningar. Filmen ger enligt mig en bra spegling av socker, och gör socker oerhört avskräckande. Om allt i filmen är helt korrekt med forskning har flera ifrågasatt. Här och här ger Ann Fernholm en bra översikt över filmens innehåll relaterat till forskning för den som är intresserad. Lite överdriven film kanske, men ack så viktig att se.

Så min slutsats är att socker i stora mängder är farligt för vår hälsa. Vi borde begränsa sockerintaget kraftigt och endast äta vid speciella tillfällen.

Potatis och bröd, är det farligt? 
Potatis och bröd är inte farligt. Jag kan inte tolka läget som att kolhydrater ställer om vår ämnesomsättning på samma sätt som socker.
Däremot kan det finnas all anledning att begränsa intaget av bröd och potatis. Orsakerna till att begränsa intaget skulle enligt mig vara att ämnesomsättningen har blivit rubbad av stort intag av socker, stress, hormonrubbningar mm, och att vi då även har ett behov av att minska ner på kolhydrater. Har man diabetes eller bär på en övervikt är det läge att minska ner på bröd och pasta.
För friska människor finns det också en tanke med att minska ner på intaget av bröd och pasta, men kanske inte ett behov av att begränsa det lika strikt. Det har då mest att göra med att vi inte förbränner särskilt mycket snabba energi i dagens samhälle och därför riskerar att överbelasta kroppen med kolhydrater som omvandlas till fett.

Är det farligt att äta potatis och bröd? Nej, det kan jag inte påstå. Kan det finnas anledning att begränsa intaget? Ja, det tror jag absolut. Har man en tallrik med potatis, kött och sås men inga grönsaker går man miste om massa näringsämnen. Lösningen för en hälsosam tallrik är att minska ner på den snabba energin från potatisen och lägga till näringsrika grönsaker.
Bröd ger oss en hel del snabb energi (mestadels från finmalda mjöler men också ofta från tillsatt socker) men är inte det mest näringsrika vi kan äta. Att äta två lagade måltider per dag kan för många upplevas som för mycket, och man väljer då att ”dra ner på maten” och äta ett lagat mål och en enklare brödbaserad måltid. Det är tyvärr fel sätt att dra ner på maten. Ersätt smörgåsmåltiden med en mer näringsrik måltid med mycket grönsaker så är det en vinst både för hälsan och vikten.

Är det farligt att ära mycket fett? Ja, om vi kombinerar socker och fett är det riktigt dåligt. Socker omvandlar våra blodfetter till små partiklar som lättare fastnar i kärlen och skapar inflammation. Äter vi mindre snabba kolhydrater är det ingen fara med att äta mycket fett.

Slutsats: Se ”Sockerfilmen”, bli avskräckt från socker och ät mer näringsrik mat och mindre mat som bara ger snabb energi.

(Visited 1 809 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!