Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/blabar-superfood-pa-svenska/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Blåbär – superfood på svenska

Blogginlägg  

Superfoods är något som är superhett och trendigt idag. Ofta så används ordet superfood för att marknadsföra och beskriva små bär eller pulver av exotiska växer från något land långt långt bort. Namnen är ofta svåra att uttala och de har växt svåråtkomligt högt upp i de dimhöljda bergen. Dessutom säljs de ofta i små förpackningar till överpris. Visst känner du igen det?

Visst är många av de produkterna bra och hälsosamma men absolut inget måste. Jag har personligen svårt att hitta en motivering för att de produkterna ska fraktas runt hela jorden och sedan säljas till överpris när de flesta av oss faktiskt har eget svenska superfood helt gratis runt husknuten. Vad tänker jag på? Vårt svenska blåbär så klart.

IMG_1930[1]

Hittills har ju den svenska sommaren lämnat mer att önska vad gäller sol och värme men inget ont som inte har något gott med sig. De svenska skogarna är fullkomligt översållade med blåbär och man behöver inte gå långt för att hitta de små hälsobomberna.

Att blåbär är nyttigt det har vi nog alla hört. Men vad är det som är så nyttigt med dem? Jag har läst på lite mer om de här svensk superbären och tänkte dela med mig av en del av det jag fått reda på.

  • De är oerhört rika på antioxidanter som skyddar mot cancer.
  • De ser till att de skadliga fria radikalerna inte ökar i våra kroppar och skyddar därmed mot oxidativ stress. Oxidativ stress är främst negativt för våra hjärnor och blåbären skydda mot svårigheter med minne, inlärning och motorik.
  • Studier har även visat att blåbären ger skydd mot demens och alzheimer.
  • Blåbär håller huden ung och elastisk så lägg hellre pengarna på blåbär än någon dyr hudkräm.
  • Som om det inte vore nog så ger blåbären oss också skydd mot hjärtkärlsjukdomar, urinvägsinfektion, inflammationer i tarmen (pga pektion och tanniner, en antioxidant) och hjälper till att förbättra vårt mörkerseende.

(Källa boken Eat Clean av Kristina Andersson)

IMG_2043[1]

Att något så hälsosamt även är så gott är ju bara grädde på moset! Hur njuter ni helst av era blåbär eller andra svenska sommarbär? Dela gärna med er för att tipsa och inspirera mig och andra. Själv var jag ute och plockade häromveckan och njöt av färska blåbär och hallon men en klick lättvispad grädde med lite vaniljpulver i. Fantastiskt!

IMG_1933[1]

Så ut och plocka! Passa på nu när det finns så gott om den där ute i våra svenska skogar. Njut av lugnet i skogen och ha en stunds meditation med dig själv och dina tankar, ta med en god vän eller kanske en ny spännande ljudbok i hörlurarna?

Om du gillar inlägget och vill tipsa dina vänner om våra svenska superbär – dela gärna inlägget på till exempel Facebook. Kika även gärna in till mig på min egna blogg Cleaneatingbyannika.se, min Facebook sida Clean Eating By Annika eller följ mig på instagram @cleaneatingbyannika. 

 

(Visited 1 085 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!